Germania are "îndoieli" în legătură cu explicaţia avansată de liderii americani conform căreia noul coronavirus ar proveni dintr-un laborator din oraşul Wuhan din China.

Duminică, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a dat asigurări că SUA au "probe uriaşe" că virusul provine dintr-un laborator din Wuhan, epicentrul pandemiei, adăugând totuşi că "nu avem o certitudine", potrivit Agerpres.

Într-un raport confidenţial, serviciul de informaţii german BND califică explicaţiile drept o încercare a preşedintelui american Donald Trump "de a deturna atenţia de la propriile erori şi de a redirecţiona furia americanilor spre China", relatează revista Der Spiegel pe pagina sa de internet, citând o notă destinată ministrului Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Donald Trump a sugerat pentru prima dată o legătură între virus şi laboratorul din Wuhan la începutul lunii mai, ameninţând China cu "taxa vamale punitive", la fel ca în conflictul comercial în care au fost angrenate timp de mai multe luni primele două puteri economice ale lumii. Liderul de la Casa Albă a spus că are dovezi că virusul ar proveni dintr-un laborator chinez, dar a refuzat să detalieze.

Conform postului public de televiziune german NDR, serviciile de informaţii germane au pus de asemenea sub semnul întrebării existenţa unui raport al Alianţei 'Five Eyes' între agenţiile de informaţii anglo-saxone (SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelanda), evocat de presa australiană.

Oficiali ai BND au explicat într-o reuniune cu uşile închise cu deputaţi că ţările 'Five Eyes' le-au spus că "nu au cunoştinţă de un astfel de document", afirmă NDR. Televiziunea chineză a calificat luni acuzaţiile la adresa Beijingului ca fiind "demente", iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a denunţat declaraţiile ca fiind "speculaţii", în lipsă de probe.

Potrivit marii majorităţi a cercetătorilor, coronavirusul a fost transmis omului de către un animal. Oameni de ştiinţă chinezi au indicat o piaţă din Wuhan ca fiind la originea virusului, deoarece acolo s-ar fi vândut animale sălbatice vii.

În schimb, serviciile de informaţii germane au criticat China pentru că a pus presiune asupra OMS să întârzie emiterea avertizărilor privind coronavirusul, adaugă Der Spiegel.

"Conform opiniei BND, politica de informaţii a Chinei a dus la pierderea a 4-6 săptămâni în lupta împotriva virusului", mai scrie revista. Solicitat de AFP şi Reuters să comenteze informaţiile, guvernul german nu a oferit încă o reacţie.

Sursa foto: chrisdorney / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri