A mințit China? Imagini din satelit arată că noul coronavirus făcea ravagii încă din octombrie

Primele cazuri de COVID-19 ar fi putut apărea în Wuhan chiar la finalul verii trecute sau la începutul toamnei, adică mult mai devreme decât se credea până acum, potrivit unor imagini din satelit analizate într-un studiu al Universității Harvard. În imagini se remarcă o creștere bruscă și semnificativă a numărului de mașini din jurul principalelor cinci spitale din oraș.

Beijingul a anunțat OMS de apariția COVID-19 abia în 31 decembrie 2019, dar serviciile de informații din SUA observaseră deja că exista o problemă în China la sfârșitul lunii noiembrie 2019 și au anunțat Pentagonul, scrie Digi24, care citeaza ABC News.

Imaginile analizate de cercetătorii de la Harvard au fost furnizate de sateliți comerciali privați. „Ceva se întâmpla în octombrie”, a spus unul dintre cercetătătorii care au participat la studiu.

Ei au analizat imagini ale parcărilor de pe lângă principalele spitale din Wuhan și le-au comparat cu cele din anul precedent, 2018, surprinse aproximativ la aceeași dată.

Citeste si:
China blochează echipele OMS care vin să studieze originea COVID-19...
China blochează echipele OMS...

Citeste articolul integral pe Digi24.

OMS consideră ”speculații” declarațiile SUA privind originea noului virus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că, în acest stadiu, consideră 'speculaţii', în lipsa coroborării lor cu probe, declaraţiile oficialilor americani conform cărora noul coronavirus provine dintr-un laborator din oraşul chinez Wuhan, locul de unde a pornit pandemia.

"Nu am primit date şi probe specifice din partea guvernului american privind presupusa origine a virusului, prin urmare nu e vorba decât de speculaţii", a declarat Michael Ryan, director de programe de urgenţă al OMS, într-o conferinţă de presă virtuală de la sediul organizaţiei din Geneva.

După ce a acuzat China că a ascuns apariţia şi răspândirea noului coronavirus, Washingtonul afirmă că are "probe" că acesta ar proveni de la un laborator din Wuhan, iar preşedintele american Donald Trump a ameninţat Beijingul cu "taxe vamale punitive".

Citeste si:
Șeful diplomației americane acuză din nou China că ascunde adevărul
Șeful diplomației americane...

În opinia secretarului de stat Mike Pompeo, "nu este prima dată" când China "pune astfel lumea în pericol" din cauza "laboratoarelor care nu respectă normele". OMS susţine că nu are probe materiale ale acuzaţiilor administraţiei americane şi subliniază că nu se bazează decât pe datele ştiinţifice aflate la dispoziţia sa.

Sursa foto: IHOR SULYATYTSKYY / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri