Deşi a fost considerată o practică inutilă, pare să fi devenit de acum înainte indispensabilă: purtarea măştii pentru a limita răspândirea noului coronavirus se generalizează aproape peste tot în lume, pe măsură ce tot mai multe ţări adoptă în această perioadă primele măsuri ce vizează ieşirea din izolare.

Obligatorie, recomandată sau facultativă: prezentăm mai jos un rezumat al măsurilor luate de autorităţile naţionale din lumea întreagă în privinţa purtării măştilor sanitare, realizat cu ajutorul reţelei de birouri deţinute de Agence France-Presse (AFP) pe plan mondial si citat de Agerpres.

Obligatorie în întreaga ţară

Peste 50 de ţări impun de acum înainte ca locuitorii lor să îşi acopere feţele atunci când ies din locuinţe, în special când se află în mijloace de transport şi în magazine.

În Africa, Camerunul a impus purtarea măştii sanitare încă din 9 aprilie, fiind urmat de Gabon, Guineea, Rwanda, Guineea Ecuatorială, Zambia, Etiopia, Liberia, Sierra Leone, Kenya, Burkina Fasso, Angola şi Benin. Alte ţări, precum Africa de Sud şi Nigeria, au adoptat aceeaşi măsură la începutul lunii mai.

Din cauza scepticismului, a penuriei şi a lipsei de mijloace financiare din aceste ţări sărace, noua dispoziţie este departe de a fi mereu respectată. Ciadul, care a decretat masca obligatorie, a revenit asupra deciziei sale din cauza lipsei de stocuri. Contravenienţii riscă uneori să fie arestaţi, aşa cum se întâmplă în Liberia şi în Guineea.

În America Latină, acoperirea nasului şi a gurii este obligatorie în spaţiile publice din Columbia, Ecuador, Venezuela, El Salvador şi Cuba. În Argentina, Chile şi Uruguay, această regulă vizează doar mijloacele de transport şi magazinele. Masca sanitară a devenit obligatorie în Honduras începând din data de 3 mai.

În Europa, utilizarea măştii sanitare a fost impusă în spaţiul public în Bulgaria, Georgia, Luxemburg, Polonia, Republica Cehă, Ucraina. Măsura este însă limitată la spaţiile publice închise, mijloacele de transport şi magazine în Austria, Slovenia, România şi Lituania.

În Franţa, începând din 11 mai, masca sanitară devine obligatorie în mijloacele de transport şi recomandată în timpul mersului la cumpărături. În Germania, unde este deja obligatorie în majoritatea landurilor, folosirea măştii - sau a unui fular - a fost extinsă în toate magazinele şi mijloacele de transport publice.

În Orientul Mijlociu, Israel, Liban, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite au optat pentru această măsură strictă în spaţiul public, în timp ce Qatarul a limitat-o la locurile de muncă şi în anumite magazine, la fel ca în Turcia.

Obligativitate variabilă

În Pakistan, mai multe oraşe şi provincii au decis ca masca sanitară să devină obligatorie, deşi guvernul federal doar recomandă purtarea sa. Însă mulţi rezidenţi le reutilizează sau folosesc măşti necorespunzătoare.

Nu există o dispoziţie generală în China, însă acoperirea gurii şi a nasului este impusă în anumite circumstanţe, mai ales în spaţiile publice aglomerate.

Indonezia recomandă cu fermitate cetăţenilor ei să poarte măşti în exterior, dar ele nu sunt obligatorii decât în anumite regiuni. Aceleaşi dispoziţii sunt în vigoare în India, Brazilia, Mexic. În Rusia, utilizarea măştii este recomandată la scară naţională şi obligatorie în anumite regiuni, dar nu şi la Moscova.

În Italia, doar Lombardia, regiunea cea mai afectată, impune rezidenţilor să îşi acopere nasul şi gura când ies în exteriorul locuinţelor. Altfel, purtarea măştii este facultativă, cu excepţia unor categorii de persoane.

Numeroase metropole, precum New Delhi, Manila, Lagos, Kinshasa, New York şi Mumbai, dar şi Niamey şi Abidjan, impun rezidenţilor să poarte o astfel de protecţie.

Recomandată

Masca este recomandată în Tanzania, Bangladesh, Tunisia, Republica Centrafricană, Maldive, Iordania, Bolivia şi Mali. În Europa, anumite ţări au optat la rândul lor pentru recomandare, precum Estonia şi Grecia.

În Spania, purtarea măştii este recomandată atunci când nu este posibilă respectarea distanţelor de securitate la locul de muncă, în magazine, în spaţiile închise şi pe stradă. 10 milioane de măşti au fost distribuite în mijloacele publice de transport pe 13 aprilie, ziua ce a marcat revenirea la lucru a multor angajaţi spanioli.

În Asia Centrală, purtarea măştii este cel mai des recomandată, fără a fi impusă obligativitatea ei, cu excepţia Uzbekistanului.

Spontană

În numeroase ţări din Asia, utilizarea măştilor - în perioada gripei de iarnă sau a febrei fânului din timpul primăverii - a intrat de multă vreme în uzanţele societăţii. Folosirea măştii în timpul pandemiei de COVID-19 a fost spontană. Este cazul Coreii de Sud şi al Japoniei, unde aceste produse au devenit însă aproape imposibil de găsit din cauza cererii uriaşe.

În Afganistan, unde masca este recomandată, ea este purtată frecvent în oraşe, inclusiv în moschei. Măştile erau deja folosite în această ţară adeseori pentru a se proteja de poluare şi de către femei pentru a-şi acoperi chipurile.

Facultativă

Aproximativ 30 de ţări (Canada, Arabia Saudită, ţările scandinave, Australia şi Noua Zeelandă în special) au lăsat purtarea măştii la latitudinea locuitorilor lor.

De asemenea, anumite ţări africane (Malawi, Botswana, Comore, Lesotho, Namibia, Burundi, Somalia, Sudanul de Sud, Djibouti, Eritreea, Uganda) şi europene (Olanda, Marea Britanie) nu au emis nicio dispoziţie în acest sens. În Irlanda, guvernul local consideră că purtarea măştii nu aduce niciun beneficiu, cu excepţia cazurilor în care purtătorii lor sunt persoane bolnave.

Sursa foto: PERO studio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri