"Ce s-a întâmplat cu Elon Musk?" este titlul unui editorial CNN legat de transformarea substanțială din ultimii ani a antreprenorului, a cărui percepție publică de astăzi nu putea fi mai diferită decât în urmă cu un deceniu, moment în care Tesla era la inceput. Elon Musk a jucat rolul unui nou tip de CEO, unul care făcea glume pe Twitter, interacționa cu fanii și chiar a căutat să redefinească ideea despre cât de "distractiv" poate să fie într-o mașină. Însă lucrurile au început să se schimbe.

Din ce în ce mai mult, riscurile pe care și le asumă Elon Musk nu sunt cu banii lui, sau chiar cu propria sa viață, ci cu banii, cariera, reputația și viața altora. Și granițele care l-au ținut cândva în spate cedează acum sub presiune. Astfel, deși se află într-o zonă dintre cele mai lovite de coronavirus, angajații Tesla s-au reîntors se lucreze la fabrica din Fremont, California, în pofida deciziilor autorităților locale care au interzis fabricarea și asamblarea mărfurilor neesențiale în această perioadă.

Elon Musk, ca de obicei, a reacționat pe Twitter, spunând că, dacă cineva ar trebui să fie arestat pentru încălcarea regulilor, acela ar trebui să fie el. Autoritățile locale au capitulat în fața cerințelor sale ca fabrica să se redeschidă, chiar dacă producția începuse deja.

Încă de la început, Tesla și Elon Musk au promis lucruri majore pe care companiile auto nu le făcuseră niciodată și atunci când criticii se îndoiau că aceste promisiuni ar putea fi vreodată îndeplinite, compania le-a depășit. Elon Musk a întreținut continuu ideea de zboruri către Marte și, în același timp, a negat că este planeta sa de origine. S-a comportat total diferit față de orice alt CEO din industria auto și a acumulat legiuni întregi de fani, oferind contului său de Twitter un nivel de atenție care concurează cu cel al lui Donald Trump.

Totul părea grozav până când, în 2018, Elon Musk a intrat în conflict cu unul dintre salvatorii celor 12 copii blocați într-o peșteră din Thailanda, care se umplea rapid de apă, după ce acesta din urmă a criticat capsula dezvoltată de SpaceX și trimisă de antreprenorul american pentru a ajuta la operațiunile de salvare. A fost prima dată când aparență credință a lui Elon Musk că poate face orice, că știe mai bine decât experții, a adus o reacție publică negativă.

A urmat apoi conflictul cu autoritatea de supraveghere a pieței de capital din Statele Unite, care l-a acuzat pe Elon Musk că a manipulat intenționat prețul acțiunilor Tesla. Dar, a părut să nu conteze pentru investitori. Prețul acțiunilor Tesla a crescut, totalizând o capitalizare de piață mai mare decât fostele "Big Three", Ford, General Motors și Fiat Chrysler.

Apoi a început pandemia de coronavirus. "Panica generată de coronavirus este o tâmpenie", a scris Elon Musk pe Twitter, iar la o conferință recentă cu investitorii, Elon Musk a criticat restricțiile de izolare la domiciliu, care îi blochează afacerile și se aseamănă cu o "închisoare forțată a oamenilor în casele lor".

Bune sau rele, barierele instituite de societate depind de instituțiile care le mențin, însă pare că nu au fost concepute și pentru a rezista la un atac al unui CEO agresiv, susținut de o avere personală uriașă. Nu este clar dacă ceva sau cineva îl va putea opri pe Elon Musk de acum încolo, conchide editorialul CNN.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri