Vizita lui Putin în Crimeea, contestată de ministrul de externe ucrainean

Ministerul ucrainean de Externe a transmis Moscovei un protest ferm faţă de vizita efectuată de preşedintele rus Vladimir Putin în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi considerată de Kiev "teritoriu ocupat ilegal" de către Federaţia Rusă, calificând gestul drept încălcare gravă a suveranităţii de stat a Ucrainei, scrie Agerpres.

Preşedintele rus s-a deplasat luni în Crimeea pentru o ceremonie militară cu scopul de a arăta că Rusia îşi consolidează forţele navale.

Putin s-a adresat lucrătorilor şi responsabililor militari de la uzina de construcţii navale Zaliv din oraşul Kerci, din Crimeea, unde a participat la ceremonia de lansare a construcţiei a două nave în fosta întreprindere ucraineană.

Preşedintele rus le-a urat succes în construirea a două nave de asalt amfibii portelicoptere, similare celor două nave de război din clasa Mistral pe care Franţa a refuzat să le livreze Rusiei în urma anexării de către aceasta a peninsulei ucrainene Crimeea.

Putin a salutat lansarea construirii altor patru nave de război ruseşti

Într-o teleconferinţă transmisă din Kerci, Putin a salutat lansarea construirii altor patru nave de război ruseşti. "Astăzi, în trei principale şantiere navale din Rusia, şase noi nave oceanice au fost puse simultan pe chilă", a spus el, indicând că în Kerci a fost lansată construirea a două nave de asalt amfibii.

Citeste si:
Încă o țară vecină interzice accesul străinilor
Încă o țară vecină interzice...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Rusia a ocupat şi anexat Crimeea, peninsulă strategică în Marea Neagră, cu şase ani în urmă, după ce preşedintele prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de la putere în urma unei mişcări de contestare fără precedent, într-o cotitură spre Occident. Anexarea Crimeii a fost condamnată de către UE şi SUA, care au instituit sancţiuni împotriva Rusiei.

Diplomaţia Kievului subliniază că Ucraina condamnă din nou măsurile Federaţiei Ruse privind militarizarea în continuare a Crimeii, ceea ce reprezintă o ameninţare reală pentru securitatea regională, conform Ukrinform.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri