Decorul elegant, de club de noapte se întâlnește cu denul turcesc de opiu. Dulceața de marijuana dă de gol unul dintre cele 156 de cluburi de canabis din Barcelona, cunoscute sub numele de asociaciónes. Din cauza restricțiilor de circulație, traficanții de droguri și-au găsit casa în multe din regiunile din Spania, potrivit The Guardian.

Traficanții au căutat locuri liniștite, ascunse de ochii lumii, de unde puteau cumpăra, dar și fuma marijuana. Însă imposibilitatea trecerii granițelor a creat afaceri locale sau cum le numesc poliștiștii, mici fronturi pentru mafia drogurilor. Odată cu prăbușirea turismului, din cauza pandemiei de COVID-19, afacerile cu canabis sunt printre cele mai înfloritoare din Catalonia.

Din păcate, rapoarte ale poliției catalane arată că regiunea a devenit ”epicentrul pieței ilegale de marijuana din Europa”, fiind și exportator pentru alte state europene.

Cu mari profituri în urma acestor afaceri, dar și cu pedepse care nu depășesc doi ani de închisoare, grupurile mafiote din Europa se luptă între ele pentru dominația asupra pieței bogate. În 2019, poliția catalană a capturat peste 34 de astfel de organizații și a distrus în jur de 319 plantații de canabis.

În plus, rapoartele mai arată că aceste organizații renasc rapid, deoarece acceptarea canabisului, dar și cererea crescută, alături de zonele rurale întinse și locuințele fără proprietari încurajează profitul lor.

Spre exemplu, în regiunea Lleida, o grupare a folosit o dronă pentru a identifica culturi ale adversarilor, pe care ulterior, le-a distrus.

În Spania, marijuana se vinde la 5 euro/gram, comparativ cu media europeană, de aproximativ 15 euro/gram. Ramon Chacon, unul dintre liderii din poliția catalană, a menționat că multe organizații criminale obișnuiau să cumpere din Spania, ulterior vânzând în statele din care proveneau. Însă, cererea crescută din statul spaniol i-a făcut să se stabilească în diferite orașe ale Spaniei.

Aproximativ 70% dintre grupările mafiote ale canabisului se află în Catalonia, potrivit Planului Național al Drogurilor. În plus, tot în Catalonia se găsește și spanabis (spannabis), derivata spaniolă a canabisului clasic.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri