O navă de război americană a patrulat prin strâmtoarea Taiwan, riscând să provoace furia Chinei

O navă de război americană a trecut miercuri prin strâmtoarea Taiwan, a anunţat US Navy, o operaţiune riscând să provoace furia Chinei care revendică suveranitatea asupra acestei regiuni.

Distrugătorul lansator de rachete "USS Barry a desfăşurat o operaţiune de rutină la 14 octombrie în strâmtoarea Taiwan, în respectul dreptului internaţional", a indicat o purtătoare de cuvânt a celei de-a 7-a Flote americane, căpitanul Reann Mommsen, potrivit Agerpres.

"Trecerea navei prin strâmtoarea Taiwan dovedeşte angajamentul Statelor Unite faţă de o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă", a precizat ea într-un comunicat. US Navy efectuează frecvent operaţiuni zise de "libertate a navigaţiei" în strâmtoarea care separă China continentală de Taiwan, ceea ce provoacă întotdeauna răspunsuri în forţă ale Beijingului.

China consideră Taiwanul ca o parte a teritoriului său. Insula este condusă de un regim rival care s-a refugiat acolo după preluarea puterii de către comunişti pe continent în 1949, la capătul unui război civil chinez.

Taiwanul dispune de propria monedă şi drapel, dar nu este recunoscut de ONU ca stat independent. Washingtonul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul, dar rămâne aliatul cel mai puternic al insulei şi principalul furnizor de arme.

Citeste si:
Exporturile de vin către China au fost blocate din cauza pandemiei...
Exporturile de vin către...

Beijingul ameninţă să recurgă la forţă în cazul proclamării independenţei Taiwanului sau al unei intervenţii externe. În acest context, Beijingul consideră trecerea navelor străine prin strâmtoare ca o încălcare a suveranităţii sale. Washingtonul şi numeroase capitale văd în schimb această regiune ca făcând parte din apele internaţionale şi prin urmare deschisă tuturor.

China acuză SUA de subminarea stabilităţii Strâmtorii Taiwan

China a acuzat ulterior Statele Unite de subminarea păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan, după ce distrugătorul USS Barry al marinei militare americane a trecut prin strâmtoare.

Zhang Chunhui, purtător de cuvânt al comandamentului teatrului de est, a declarat că forţele armate chineze au urmărit şi monitorizat nava americană şi a cerut Washingtonului să înceteze acţiunile şi declaraţiile provocatoare în Strâmtoarea Taiwan. El a adăugat că militarii chinezi vor apăra cu hotărâre integritatea teritorială a ţării şi vor menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoare.

Marina militară a SUA consideră că a fost vorba de ''un tranzit de rutină''. Ministerul apărării din Taiwan a comunicat că USS Barry a navigat prin strâmtoare spre nord, iar forţele taiwaneze au monitorizat şi ele nava, iar situaţia a fost ''normală''.

Citeste si:
A aflat de la nepotul său despre Pokemon Go și acum joacă pe 64 de...
A aflat de la nepotul său...

China nu recunoaşte independenţa Taiwanului, considerând insula o provincie rebelă. Statele Unite şi-au sporit recent sprijinul pentru Taiwan, ca avanpost important al democraţiei, iar Casa Albă insistă pentru vânzarea către Taiwan a unor arme sofisticate, inclusiv drone MQ-9 şi un sistem defensiv de rachete pentru coastă.

Sursa foto: GR.Stocks / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri