Bilanţul epidemiei de COVID-19 riscă să se dubleze în Statele Unite până la sfârşitul lunii februarie, depăşind 500.000 de morţi, însă purtarea măştii de protecţie ar putea preveni 130.000 dintre aceste decese, au concluzionat proiecţiile publicate vineri de o echipă de cercetători, relatează Agerpres.

Conform scenariului pe care cercetătorii îl consideră cel mai plauzibil, în care guvernele locale ar limita din nou interacţiunile sociale şi activităţile economice după depăşirea unui anumit prag de decese, Statele Unite ar înregistra totuşi 511.000 decese asociate COVID-19 la sfârşitul lunii februarie.

Însă, dacă 95% din populaţia fiecărui stat ar purta în mod sistematic mască de protecţie în prezenţa altor persoane, acest bilanţ ar putea fi redus cu aproape 130.000 de decese, potrivit previziunilor oamenilor de ştiinţă de la Institutul de Metrică şi Evaluare a Sănătăţii (IHME) din Statele Unite.

Chiar dacă purtarea măştii ar fi respectată doar de 85% din populaţie, 95.000 de vieţi ar putea fi salvate, au adăugat ei în articolul publicat în jurnalul Nature Medicine.

"Este din ce în ce mai clar că măştile reduc în mod semnificativ transmiterea virusurilor respiratorii precum SARS-CoV-2 şi, prin urmare, limitează răspândirea COVID-19", au subliniat autorii.

În septembrie, aproximativ 50% dintre locuitorii Statelor Unite au declarat ca au utilizat masca de protecţie, în pofida rezervelor unor politicieni cu privire la eficacitatea acestora. Donald Trump a purtat rareori mască în public, a luat în râs obiceiul opus al rivalului său în cursa prezidenţială, Joe Biden şi puţini dintre susţinătorii săi îşi acoperă gura şi nasul în timpul mitingurilor electorale.

Din ianuarie, noul coronavirus a infectat cel puţin 8,3 milioane de oameni în Statele Unite şi a ucis cel puţin 223.000 dintre aceştia.

La jumătatea lunii iulie, echipele de la IHME au previzionat în mod corect existenţa a 224.000 de decese asociate COVID-19 la 1 noiembrie.

În pragul iernii, ţara se confruntă cu o recrudescenţă a epidemiei, cu 75.000 de cazuri noi detectate joi, aproape dublu faţă de nivelurile înregistrate în urmă cu o lună.

În timp ce majoritatea experţilor sunt de acord că este puţin probabil ca un vaccin eficient să fie disponibil mai devreme de următoarele câteva luni, măsuri non-farmacologice, cum ar fi purtarea măştii, distanţarea fizica, izolarea pacienţilor şi urmărirea contactelor sunt, în mod implicit, cele mai eficiente instrumente de combatere a epidemiei.

Scenariu de referinţă

Pentru a prezice cum ar arăta următoarele luni, epidemiologii şi specialiştii în previziuni de la IHME au realizat trei scenarii posibile.

Potrivit primului scenariu, considerat puţin probabil, statele continuă să ridice treptat restricţiile actuale ce limitează deplasările şi interacţiunea socială. La 28 februarie, numărul total al deceselor asociate COVID-19 ar depăşi în acest caz 1 milion şi cel puţin 152 de milioane de persoane (45% din populaţie) ar fi infectate cu noul tip de coronavirus, estimează cercetătorii.

Însă, este mai realist să ne aşteptăm ca statele să reimpună măsurile adoptate în timpul primului val al epidemiei, cum ar fi închiderea şcolilor, limitarea numărului de participanţi la adunările publice şi închiderea totală sau parţială a activităţilor economice considerate neesenţiale. Studiul califică această ipoteză drept un "scenariu de referinţă" şi precizează că anterior astfel de măsuri au fost adesea luate când rata de mortalitate dintr-un oraş sau stat a depăşit 8 decese la un milion de locuitori în fiecare zi. 45 din cele 50 de state din Statele Unite vor fi depăşit acest prag înainte de sfârşitul lunii februarie, estimează specialiştii. Chiar şi în condiţiile reactivării acestor restricţii, bilanţul total al epidemiei ar ajunge la 511.000 de morţi şi aproape 72 de milioane de infectări până la sfârşitul lunii februarie, se adaugă în articol.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri