Premierul Mateusz Morawiecki a trimis o scrisoare instituţiilor Uniunii Europene prin care ameninţă că va bloca prin veto bugetul pe 2021-2027 al blocului comunitar dacă accesul la fondurile UE este condiţionat de respectarea statului de drept de către guverne, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Scrisoarea, similară cu una trimisă anterior de premierul ungar Viktor Orban, a fost trimisă preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinţiei germane a UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat primirea scrisorii şi esenţa conţinutului său.

Atât Polonia, cât şi Ungaria fac obiectul unei anchete din partea UE pentru atingere adusă independenţei tribunalelor, mass-media şi organizaţiilor neguvernamentale.

Prin condiţionarea alocării de fonduri de respectarea statului de drept, după lungi negocieri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a UE, ambele ţări riscă să piardă miliarde de euro din finanţarea UE.

Condiţionalitatea este una din preocupările majore ale Parlamentului European şi ale mai multor ţări din nordul Europei, precum Olanda, care doriseră ca aceste condiţii să fie şi mai stricte.

Polonia şi Ungaria au puterea de a se opune prin veto bugetului UE pe termen lung şi sa împiedice astfel ca orice stat membru să obţină finanţare din partea UE.

Dar aceasta ar afecta şi cele două ţări, mari beneficiare de acest buget, unde mulţi susţinători ai partidelor naţionaliste aflate la guvernare depind în mare măsura de subvenţiile directe ale UE.

"Fără garanţii suficiente că drepturile rezultate din tratatele statelor membre vor fi respectate, nu vedem posibilitatea ratificării bugetului în parlamentul polonez", a scris Morawiecki în scrisoare, potrivit unui oficial.

Unii responsabili au spus totuşi că scrisoarea a fost trimisă înaintea unei reuniuni a ambasadorilor ţărilor UE la Bruxelles miercuri, în cursul căreia ambasadorul polonez a declarat că Varşovia reflectează în continuare la această problemă.

Reglementarea care leagă plăţile UE de respectarea statului de drept va fi votată probabil de ambasadorii ţărilor UE săptămâna viitoare şi va putea fi adoptată cu o aşa-numită majoritate calificată.

Dar bugetul şi documentele însoţitoare -Decizia privind resursele proprii- necesită unanimitate. Ambele vor fi votate probabil în următoarele săptămâni, poate chiar săptămâna viitoare.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri