Navă cu români, atacată de pirați în Oceanul Atlantic

Patru navigatori (doi filipinezi, un rus si un conational) au fost răpiți în ultimul atac de piraterie din Golful Guineei care a implicat un tanc petrolier. Apele maritime din vestul Africii ramân periculoase pentru navigație.

UPDATE 18:53: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că ministrul Bogdan Aurescu a convocat, în regim de urgenţă, Celula de criză interinstituţională cu privire la incidentul produs la data de 29 noiembrie a.c. în zona portului Lome, Republica Togo, în care a fost implicată nava Agisilaos şi care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, printre care şi un cetăţean român.

Nava aparţine unei companii din Marea Britanie. În momentul atacului, la bord erau 200 de marinari,

Sindicatul Liber al Navigatorilor, în cor cu organizațiile navigatorilor din toată lumea reunite sub ITF, consideră că zona Golfului Guineea tebuie securizată cât mai urgent din acest punct de vedere.

Citeste si:
Cei 110 marinari infectați de pe Fregata ”Regina Maria” au ajuns la...
Cei 110 marinari infectați de...

Pirateria este un real pericol pentru navigatori și nu de puține ori aceste atacuri barbare au dus la pierderea vieții a mai multor navigatori, în ciuda faptului că aceste răpiri vizează direct un scop material, acela de a obține sume de bani.

Atacul tancului Agisilaos înregistrată în Insulele Marshall a fost raportat pe 29 noiembrie 2020, în timp ce aceasta se afla în marș, la 5 mile marine de la marginea de vest a Golfului Guineei și la 22 de mile marine la vest de Togo.

Echipajul navei a încercat să evite îmbarcarea prin manevre evazive, dar nu a avut succes. Petrolierul ar fi avut la bord 23 de membri în echipaj înainte de incident, inclusiv cetățeni ruși, români și filipinezi.

Citeste si:
Echipajul navei Maersk, din care fac parte si romani, a fost eliberat
Echipajul navei Maersk...

Nava se află acum în siguranță cu restul echipajului la bord. Autoritățile au fost notificate.

Acesta este cel de-al 24-lea incident de răpire confirmat în apele Golfului Guineei în 2020, cu 122 de echipaje răpite de pe nave, arată datele din Dryad. Atacul este raportat în spatele unui șir de răpiri reușite în zonă în ultima lună.
Sursa foto: Sindicatul Liber al Navigatorilor/Facebook

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri