Poliţia rusă şi Kremlinul au anunţat miercuri deschiderea unei anchete după furtul de echipamente care se aflau la bordul unui avion militar prevăzut să servească drept punct de comandă în caz de conflict nuclear şi refugiu pentru preşedinte şi alţi înalţi responsabili din conducerea ţării.

Conform Agerpres, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a calificat incidentul drept "situaţie de urgenţă" şi a cerut măsuri "pentru ca aşa ceva să nu se mai repete".

Într-un comunicat, filiala Ministerului rus de Interne din regiunea Rostov-pe-Don (sud) a confirmat că a primit sesizarea privind furtul de pe un aeroport al unei companii din oraşul Taganrog.

Potrivit autorităţilor, materiale în valoare de "peste 1 milion de ruble (11.200 de euro) au fost furate dintr-un aparat Iliuşin Il-80, fără alte precizări cu privire la natura echipamentului furat.

Agenţia de presă rusă Interfax, citând o sursă anonimă, indicase anterior că au dispărut în special echipamente radio de la bordul aparatului care se afla de la începutul anului 2019 în reparaţii şi lucrări de modernizare.

Canalul rusesc de televiziune REN-TV afirmase marţi că 12 persoane au fost interogate de poliţie, adăugând că hoţii au lăsat în urma lor amprente ale degetelor şi de încălţăminte.

Contactate de AFP, Ministerul rus de Interne şi compania de stat Beriev, unde a avut loc furtul, au refuzat să comenteze.

Realizat pe baza avionului Il-86 din anii 1980, în epoca sovietică, Il-80 este destinat să servească drept centru de comandament aerian şi refugiu pentru înalţi responsabili din conducerea ţării, între care preşedintele, în caz de război nuclear.

Conceput să poată rezista la o undă de şoc atomică, aparatul este lipsit de hublouri şi are ferestre doar în carlingă.

Potrivit mai multor mass-media, Rusia dispune doar de patru astfel de aparate. Supranumite "avioane ale Judecăţii de apoi", ele sunt echivalente în SUA cu E-4B Nightwatch, construit de Boeing.

Expertul militar rus Pavel Felghengauer apreciază că metalele preţioase conţinute în aceste echipamente ar fi "motivul cel mai probabil" al furtului.

"Există o întreagă economie subterană pentru extragerea aurului şi argintului din vechile echipamente sovietice", a indicat el pentru AFP , afirmând că "nu este sigur" ca acest aparat să poată să fie utilizat din nou, dată fiind vechimea sa.

Un alt expert rus, Mihail Hodarenok, a afirmat la rândul său pentru site-ul informativ Gazeta.ru că acest incident ar putea fi periculos, întrucât constituie "o scurgere de informaţii foarte confidenţiale".

Specialist în probleme militare la Şcoala superioară de economie din Moscova, Vasili Kaşin, susţine că "vor cădea capete" după acest furt, dar că nu trebuie exagerată dispariţia "vechilor fiare sovietice".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri