Uniunea Europeană a anunţat crearea unui stoc, în valoare de 540 de milioane de euro, de medicamente şi echipamente destinate să facă faţă urgenţelor nucleare, bacteriologice şi chimice, scrie Agerpres.

Comisia Europeană a precizat că stocul este format din ''vaccinuri'', ''echipamente şi medicamente'' pentru tratarea pacienţilor răniţi în timpul unor atacuri chimice, biologice, radiologice şi nucleare. Măsura a fost adoptată pe fondul temerilor tot mai mari legate de războiul din Ucraina.

Prima etapă, conform UE, va fi achiziţionarea de ''tablete de iodură de potasiu care pot fi folosite pentru a proteja oamenii de efectele nocive ale radiaţiilor''. Trei milioane de tablete de iod au fost deja livrate în Ucraina, cu ajutorul Franţei şi al Spaniei, a adăugat Comisia.

Citește și: Ministerul Sănătăţii înființează un call-center pentru informaţii despre iodura de potasiu

''Luăm măsuri concrete pentru a pregăti mai bine Europa pentru potenţiale ameninţări'', cu ''echipamente pentru urgenţe chimice, biologice sau nucleare'', a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, mulţi observatori au atras atenţia asupra riscului folosirii de arme nucleare sau chimice în conflict. Occidentalii au avertizat că Moscova ar putea folosi arme chimice în faţa rezistenţei acerbe din partea ucrainenilor, care au blocat avansarea forţelor ruse.

Citește și: Care este riscul ca Putin să folosească arme nucleare? Cosmin Popa, specialist în spațiul rusesc: ”Perfect posibil pentru a-și crea o poziție de negociere”

Luptele din Ucraina au provocat, de asemenea, temeri cu privire la siguranţa instalaţiilor nucleare, cum ar fi cele de la Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, şi Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Rusia şi-a plasat, de asemenea, forţele nucleare în stare de alertă, după ce a avertizat Occidentul să nu intervină militar pentru a ajuta Ucraina.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri