OMS, despre vizita experților în China: Căutăm răspunsuri, nu vinovați sau acuzați

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a asigurat că misiunea sa care va investiga originile pandemiei de COVID-19, aşteptată să sosească în China în această săptămână, nu are drept scop găsirea unui vinovat, informează Agerpres.

"Este vorba despre a înţelege originile pandemiei, nu de a găsi un responsabil", a spus directorul OMS pentru situaţii de urgenţă sanitară, Michael Ryan.

"Este vorba despre găsirea răspunsurilor ştiinţifice la confruntarea dintre om şi animal", a adăugat el."Este o necesitate absolută".

"Căutăm răspunsuri, nu vinovaţi sau acuzaţi", a argumentat el.

Beijingul a anunţat că echipa de anchetă a OMS, însărcinată să analizeze originea noului coronavirus, va ajunge în cele din urmă în China săptămâna aceasta, la un an după semnalarea primului deces în această ţară.

Citeste si:
Ucraina nu a primit nicio doză de vaccin anti-COVID-19
Ucraina nu a primit nicio...

Vizita celor zece experţi ai OMS este extrem de sensibilă pentru regimul chinez, dornic să evite orice responsabilitate pentru pandemia de COVID-19 care a făcut peste 1.9 milioane de morţi în întreaga lume, în timp ce boala este practic eradicată în China.

Într-o declaraţie, ministerul chinez al sănătăţii a anunţat că vizita experţilor va debuta la o săptămână după amânarea deplasării, prevăzută să înceapă pe 6 ianuarie. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a declarat "foarte dezamăgit" de această amânare.

Misiunea este alcătuită din zece oameni de ştiinţă (Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Australia, Rusia, Vietnam, Germania, Statele Unite, Qatar şi Japonia) recunoscuţi în diferitele lor domenii de expertiză. Aceştia urmează să se deplaseze în Wuhan, primul oraş din lume în care s-a instituit carantina pe 23 ianuarie 2020.

Citeste si:
Miliardarul chinez Jack Ma apare pentru prima dată în public
Miliardarul chinez Jack Ma...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri