Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a sprijini modernizarea sistemului de termoficare al municipiului Bucureşti, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

"Această măsură de ajutor în valoare de 254 de milioane euro, finanţată prin intermediul fondurilor structurale ale UE, va ajuta România să îşi atingă obiectivele în materie de eficienţă energetică şi va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi de alţi poluanţi, fără a denatura în mod nejustificat concurenţa", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

România a prezentat Comisiei planul de a acorda un ajutor public în valoare de aproximativ 254 de milioane euro (1,208 miliarde lei) pentru reabilitarea reţelei de distribuţie (în special a conductelor prin care apa caldă ajunge în principalele puncte de distribuţie) a sistemului de termoficare din zona urbană Bucureşti. Sprijinul preconizat va fi acordat sub forma unui grant direct finanţat din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

Ca mărime, sistemul de termoficare din Bucureşti este primul din UE şi al doilea din lume, deservind 1,2 milioane de locuitori prin circa 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport şi 2.800 km de conducte pentru sistemul de distribuţie. Reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Bucureşti va consta în înlocuirea unor secţiuni ale principalelor conducte de transport al apei calde, reprezentând aproximativ 10% din lungimea totală a reţelei. Această investiţie va reduce pierderile de căldură şi de apă, precum şi alte tipuri de pierderi, generând costuri mai mici de întreţinere a reţelei. Prin urmare, măsura va contribui la economii de energie şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi de alţi poluanţi.

'Aşa cum au demonstrat autorităţile române, în pofida reducerii cu aproximativ 10% a costurilor de exploatare, funcţionarea generală a sistemului de termoficare nu va genera venituri suficiente pentru a acoperi costul aferent acestor investiţii. Prin urmare, fără sprijin public, proiectul nu ar fi viabil din punct de vedere financiar. Pentru a acoperi deficitul de finanţare al proiectului este necesar acest grant din fondurile structurale ale UE', se menţionează în comunicat.

Normele UE în domeniul ajutoarelor de stat permit statelor membre să acorde sprijin pentru instalaţiile de producţie şi reţelele de distribuţie a energiei termice, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiţii stabilite în Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie. În special, orientările prevăd că, pentru a fi considerate compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat, proiectele trebuie să îndeplinească criteriile legate de asigurarea "încălzirii centralizate eficiente" stabilite în Directiva privind eficienţa energetică.

Întrucât căldura introdusă în sistem provine în proporţie de aproximativ 80% din instalaţii de cogenerare, Comisia a constatat că sistemul de termoficare din Bucureşti este un sistem eficient de termoficare şi răcire centralizată, astfel cum este definit acest concept în Directiva privind eficienţa energetică. De asemenea, Comisia a constatat că măsura este necesară - întrucât proiectul nu ar putea fi realizat fără sprijin public - şi proporţională - deoarece proiectul va oferi o rată de rentabilitate rezonabilă.

Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura nu denaturează concurenţa şi este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special datorită reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi de alţi poluanţi şi a îmbunătăţirii eficienţei energetice a sistemului de termoficare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri