Comisia de consiliere a Biroului regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a propus o focalizare unitară pentru sănătate şi un sistem global de alertă a riscurilor împotriva noilor pandemii, după ce s-a constatat că barierele împotriva noului coronavirus au eşuat.

Impulsionarea sistemelor paneuropene de control al bolilor şi un consiliul al sănătăţii global, creşterea investiţiilor şi sprijinirea grupurilor vulnerabile sunt câteva iniţiative lansate de Comisia Pan-Europeană pentru Sănătate şi Dezvoltare Durabilă, într-o declaraţie prealabilă care va fi publicată în septembrie.

Documentul, publicat de Comisia biroului OMS-Europa cu sediul la Copenhaga, abordează condiţiile ce au permis pandemiei de COVID-19 "să producă daune fără precedent vieţilor şi economiilor", asumând totodată eşecul global în frânarea acesteia.

"Barierele ridicate la nivel global în faţa unei pandemii de acest tip nu au funcţionat. Primul lucru ce trebuie acceptat este că sistemul a eşuat", a declarat Rafael Bengoa, fost director pentru sisteme de sănătate în cadrul Biroului Regional OMS pentru Europa şi unul dintre membrii comisiei ce include cercetători, economişti şi foşti responsabili de stat şi de guvern.

Bengoa a definit declaraţia ca pe "o abordare după furtună" dar a cerut să se întreprindă deja acţiuni deoarece, potrivit lui, "dacă vom continua să atacăm doar pe termen scurt, nu vom învăţa nimic pentru viitor".

"Onehealth": O viaţă, o sănătate

Grupul, prezidat de fostul premier italian Mario Monti, propune regândirea priorităţilor politice şi includerea conceptului "onehealth" (o viaţă, o sănătate) care recunoaşte interdependenţa între sănătatea umană, lumea animală şi mediul înconjurător.

Este vorba de un concept-cheie, a explicat fostul responsabil spaniol, amintind că în ultimii 30 de ani s-a produs un salt sistematic la nivel global, de la lumea animală la cea umană, care a stat la originea a diferite pandemii.

Pornind de la acest concept, comisia pledează pentru un grup de experţi interguvernamental privind ameninţările asupra sănătăţii, o creştere a investiţiilor care să facă posibile sisteme de alertă timpurile şi să amelioreze răspunsul, şi un sistem paneuropean de control al bolilor care să se dezvolte şi să coopereze cu structurile existente.

Un consiliu de sănătate global, mai multe investiţii şi inovaţii

Comisia consideră fundamental crearea la nivelul G20 a unui Consiliu de Sănătate Global care să aibă ca model Consiliul de Stabilitate Financiară (FSB) apărut după criza financiară din 2008, care ar putea identifica disfuncţiile din aprovizionarea cu bunuri publice şi sprijini comunitatea internaţională pentru soluţionarea lor.

Printre iniţiativele propuse figurează şi promovarea unui potenţial tratat pandemic internaţional, care să coreleze ţările pentru a putea fi pregătite pentru viitoare pandemii, a explicat Bengoa, care a citat ca model Convenţia-cadru a OMS privind controlul tutunului, adoptată în 2003.

Sprijinirea inovaţiei în sistemele de sănătate este un alt punct central semnalat în declaraţie, de la descoperirea de noi medicamente la dezvoltarea lor şi până la investiţiile în tehnologie, alături de o mai mare transparenţă în colaborarea dintre domeniul public şi cel privat.

"Facem apel guvernelor să lucreze împreună pentru a coordona şi accelera testele clinice pentru a reduce întârzierile şi ameliora eficienţa. Cerem procese de reglementare pentru a se coordona şi, dacă este posibil, armoniza medicamentele şi tehnologiile", se arată în document.

Mai multe fonduri şi sprijin pentru grupurile vulnerabile

Multe sisteme europene de sănătate suferă de lipsă "cronică" de fonduri şi de personal, adesea ca efect al crizei financiare din 2008, fapt ce subliniază importanţa investiţiei în sănătate ca factor de coeziune şi bunăstare, având un impact şi asupra creşterii economice.

Comisia de consiliere a OMS-Europa susţine, de asemenea, că sunt necesare acţiuni la toate nivelurile pentru a soluţiona "fracturile care au adus într-o situaţie vulnerabilă" mulţi oameni în timpul pandemiei de coronavirus.

Se menţionează astfel că este important să se asigure ca femeile să participe la luarea deciziilor şi să le fie recunoscute drepturile, să fie identificate grupurile afectate de sărăcie, să se asigure o acoperire sanitară universală şi sisteme de sănătate mai inclusive.

Raportul final nu va avea un caracter coercitiv, dar va servi ca bază pentru viitoarele dezbateri în Comitetul regional şi în Adunarea Generală a OMS, precum şi în alte foruri internaţionale, a precizat Bengoa, care a explicat că documentul nu evaluează acţiuni concrete şi că îi revine fiecărei ţări să desfăşoare un proces intern.

Fostul responsabil spaniol la OMS a precizat că este însă obligatoriu să se înfiinţeze un minister care să regrupeze sănătatea umană, animală şi a mediului şi ca bugetele naţionale să ia "notă" despre această focalizare unitară privind sănătatea împotriva pandemiilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri