9 Mai 2021

Racheta trimisă în spațiu de China a reintrat în atmosfera Pământului



Resturile rachetei chinezești, scăpate de sub control, au căzut probabil în Oceanul Indian, chiar la vest de Maldive, în seara zilei de 8 mai, a declarat agenția spațială din China.

Cea mai mare parte a rachetei Long March 5B a ars odată ce a reintrat în atmosferă, a postat agenția spațială din China, pe WeChat, scrie CNN. Comandamentul spațial al SUA a declarat că racheta a reintrat pe Pământ în zona Peninsulei Arabice.

Racheta, care are o înălțime de aproximativ 30 de metri, a fost lansată pe orbită dintr-o nouă stație spațială chineză, pe 29 aprilie. După ce combustibilul a fost consumat, racheta a fost lăsată să ”exploreze” necontrolat prin spațiu, până când gravitația Pământului ar fi adus-o înapoi la pământ.

În general, comunitatea internațională a spațiului încearcă să evite asemenea scenarii. Rachetele, sateliții sau alte obiecte lansate în aer sunt, de regulă, întorși controlat pe Pământ, aterizarea acestora sau a componentelor acestora făcându-se în regiunea oceanelor sau mărilor.

Dar racheta Long March este concepută într-un mod care „lasă aceste etape mari pe orbită joasă”, a declarat Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul de Astrofizică de la Universitatea Harvard. Astfel, a fost imposibil de precizat unde și când anume vor ateriza resturi din rachetă.

Unde ar fi putut ateriza racheta
Agenția Spațială Europeană a prezis o „zonă de risc” care cuprindea „orice porțiune a suprafeței Pământului cuprinsă între aproximativ 41,5 N și 41,5 S latitudine” - care includea practic toată America din sudul New York-ului, Africa și Australia, părți din Asia, la sud de Japonia, dar și părți din Europa, cum ar fi Spania, Portugalia, Italia și Grecia.

Amenințarea asupra populațiilor nu a fost scoasă din calcul, însă, din fericire, majoritatea suprafeței Pământului este constituită din ape (oceane și mări), iar evitarea unei catastofe a fost relativ ușoară.

Racheta este unul dintre cele mai mari obiecte care au lovit Pământul, din memoria recentă, după incidentul din 2018, în care o bucată dintr-un laborator spațial chinez s-a spart deasupra Oceanului Pacific.

În ciuda eforturilor recente pentru a regla și a atenua mai bine resturile spațiale, orbita Pământului este plină de sute de astfel de elemente de necontrolat, dintre care cele mai multe sunt mai mici de 10 centimetri.

Obiectele cad constant din orbită, deși majoritatea pieselor ard în atmosfera Pământului înainte de a avea șansa de a avea un impact asupra suprafeței. Dar părți ale obiectelor mai mari, cum ar fi racheta Long March în acest caz, pot supraviețui reintrării și pot amenința structurile de la sol și populațiile.



Citeste si