Nurcile sunt animalele care se pot infecta foarte ușor cu coronavirus, dar nu este clar dacă pot transmite virusul la oameni. Ceea ce se știe sigur, în schimb, este că oamenii pot transmite nurcilor boala. Cu toate acestea, din cauza îndoielilor cu privire la amenințarea pe care o prezintă aceste animale, diferite țări europene au sacrificat milioane de nurci în fermele lor. De exemplu, în noiembrie anul trecut, Danemarca a anunțat că ucide toate cele 17 milioane de nurci.Premierul Danemarcei declara atunci că fost o decizie greu de luat, în contextul în care Danemarca este cel mai mare producător mondial de blănuri de nurcă.

Grecia vede altfel lucrurile

În nordul Greciei, o țară care se dovedește un jucător important din această parte a Europei în industria blănurilor, decizia de a ucide nurci nu este văzută deloc cu ochi buni. În regiunea Macedonia de Vest din Grecia, una dintre cele mai sărace regiuni ale țării, oamenii depind în mare măsură de industria blănurilor. Acolo trăiesc cel puțin 1,5 milioane de nurci.

Jurnaliștii de la Euronews au vizitat una dintre cele 80 de ferme din zona Kastoria. Li s-a permis accesul numai în condiții stricte, care au inclus și efectuarea unui test PCR negativ.

Nicole Baudin, un crescător de nurci de la fermă, a transmis că toți oamenii de la fermă au fost „foarte surprinși că aceste animale erau atât de sensibile la virusul COVID”. Când și-au dat seama de acest lucru, toți angajații care lucrau acolo au început imediat să poarte măști și să își spele frecvent mâinile.

În prezent, în nicio magazie nu se permite accesul a mai mult de doi angajați care să îngrijească nurcile. Nicole Baudin spune că atât ea, cât și ceilalți oameni angrenați în creșterea nurcilor au încercat să facă tot posibilul pentru a menține virusul în afara zonei în care trăiesc nurcile. Ca atare, toți fermierii de acolo sunt acum vaccinați.

Citeste si:
DNA: Dosar penal privind modul în care au fost achiziționate...
DNA: Dosar penal privind...

Aceste măsuri, precum și efectuarea de teste regulate pe nurci, sunt recomandate cu tărie de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru a preveni contaminarea animalelor.

Până în prezent, la respectiva fermă nu au fost cazuri de infectări cu COVID-19 la nurci.

Cu toate acestea, cel puțin 15% din fermele grecești s-au confruntat cu cazuri de COVID-19. În ciuda acestui procent, animalele bolnave nu mai sunt sacrificate în regiune. Ele rămân izolate sub supraveghere veterinară atentă.

Dacă găsim animale pozitive la COVID, atunci ferma intră într-un protocol de carantină. Nu mai ucidem animale. Susținem animalele bolnave în orice mod putem.

Citeste si:
Mai multe vidre au fost testate pozitiv cu COVID-19
Mai multe vidre au fost...

Zoi Thomou, medic veterinar

Mai mult de jumătate din joburile din Kastoria sunt în crescătorii de nurci

În orașul Kastoria locurile de muncă din fermele de nurci sunt însumează 60% din oferta totală a joburilor, pentru cei 35 000 de locuitori. Meșteșugurile din blană sunt o tradiție străveche în zonă, datând din Imperiul Bizantin, acesta fiind unul din motivele principale pentru ca oamenii au decis să nu mai ucidă nurcile.

Citește și: Tablou de filme de groază: Nurcile sacrificate din Danemarca ies din morminte

Citeste si:
Grecia, vedeta verii, se plânge de numărul mare de turiști
Grecia, vedeta verii, se...
Sursa foto: Unsplash

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri