8 August 2021

Val istoric de caniculă în 2021: regiuni mistuite de incendii



După un început de an ploios și rece, cu inundații, vara lui 2021 a adus valuri istorice de caniculă și altă serie de furtuni nemaiîntâlnite până acum. Meteorologii avertizează că astfel de fenomene extreme vor exista din ce în ce mai des în următoarea perioadă, cu atât mai mult cu cât încălzirea globală apasă accelerația. În plus, temperaturile ridicate din ultimele săptămâni au dat naștere unor incendii greu sau imposibil de stăvilit în mai multe regiuni de pe planetă, cele mai mari probleme fiind, în prezent, în Grecia și în Turcia.

Grecia

Grecia se confruntă cu cel mai sever val de căldură din ultimii 30 de ani, iar temperaturile s-au situat în jurul valorii de 40 de grade Celsius.

Mii de rezidenți greci au fost evacuați din calea flăcărilor, după a patra zi de incendii necontenite la nord de Atena. Unii au fost nevoiți să fugă cu bărcile după ce au fost încercuiți de flăcări. Totodată, a fost înregistrată și prima victimă a acestor incendii, un tânăr de 38 de ani, peste care s-a prăbușit un stâlp de electricitate.

Sursa Video: DW News/ YouTube

Incendiile s-au întins pe o suprafață de circa 20 de kilometri în nordul Capitalei, distrugând mai multe case. Pompierii încearcă să oprească focul, însă fac față cu greu incendiilor antrenate de vegetația uscată și de vânt.

În plus, până pe 9 august, ora 6:00, este interzisă circulația în zonele forestiere din insula Thassos, din cauza riscului de incendiu.

Sunt interzise, pe întreg teritoriul și prin orice mijloace sau mod, orice mișcare, tranzit sau ședere în zonele protejate și păduri sau zone forestiere. Nerespectarea acestei reguli duce la o amendă de 1.000 euro.

De asemenea, sunt interzise activitățile în aer liber care pot provoca incendii, în caz contrar amenda este de 10.000 de euro.

Sursa Foto: Forecast Weather Greece/ Facebook


Turcia

Turcia luptă împotriva incendiilor de 11 zile, pe fondul temperaturilor în creştere.

Incendii masive afectează patru oraşe din regiunea Mării Egee şi unul din cea a Mării Negre, a precizat ministrul agriculturii şi silviculturii, Bekir Pakdemirli, pe Twitter.

Un masiv incendiu forestier activ în sudul Turciei s-a răspândit și în oraşul Manavgat după ce flăcările au fost înteţite de vântul puternic, conform primarului localităţii. Flăcările au ajuns până în centrul oraşului, unde multe clădiri au fost evacuate.

Sursa Video: Sky News/ Youtuube

Ţara s-a confruntat cu 222 incendii în 47 de oraşe şi provincii începând din 28 iulie.

Incendiile continuă să facă ravagii în special de-a lungul oraşelor de coastă Mugla şi Aydin.

Pompierii au reuşit să aducă sub control unele incendii, în Antalya şi la Marmaris şi Bodrum, populare destinaţii turistice, potrivit autorităţilor locale.

Într-un tweet, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că un total de 5.250 de echipaje de pompieri au fost mobilizate în zonele afectate, alături de peste 80 de elicoptere, avioane de pompieri şi drone, dar şi de 1.000 de camioane şi vehicule.

Sursa Foto: myicmeler.net/ Facebook


Sicilia

Guvernul regional din Sicilia a declarat stare de urgenţă şi de criză pentru şase luni din cauza incendiilor de vegetaţie care fac ravagii pe insulă de la sfârşitul lunii iulie.

Preşedintele regional Nello Musumeci a declarat, într-o postare pe Facebook în care explică decizia sa, că temperaturile neobişnuit de ridicate şi condiţiile meteorologice anormale vor continua să prezinte un risc în următoarele săptămâni. Între timp, în Sardinia, pompierii din provincia Oristano au anunţat că a izbucnit un incendiu la o unitate de cazare turistică, scrie Agerpres.ro.

Pompierii au împiedicat propagarea flăcărilor la vegetaţia din apropiere, au precizat aceştia. Nu au fost raportate victime.

Sursa Video: Youtube

Oristano, pe coasta de vest a insulei mediteraneene, s-a confruntat recent cu incendii forestiere majore, care au provocat pagube importante.

Temperaturile neobişnuit de ridicate, de peste 40 de grade Celsius, provoacă secetă în toată partea de sud a Italiei, alimentând incendiile.

Asociaţia agricolă Coldiretti a descris vara ca fiind cea mai călduroasă din ultimul deceniu.

Sicilia, Calabria şi Apulia au fost cele mai afectate de incendiile recente.

Două persoane din provincia Reggio Calabria au murit în flăcări, potrivit pompierilor.

Sursa Foto: Nello Musumeci/ Facebook


Siberia

Ziua s-a transformat în noapte, iar un strat de cenușă a acoperit Siberia, cea mai rece regiune locuită a planetei. Soarele a fost ascuns complet de norul de fum dens în Republica Sakha.

Cel mai vast teritoriu al Rusiei, cunoscut și ca cea mai rece regiune locuită, a fost cuprins de incendii puternice de vegetație în urma temperaturilor foarte ridicat din timpul acestei veri. Locuitorii din Iakuțk, cel mai mare oraș din zonă, încearcă se chiunie să supraviețuiască norului dens de fum.

Sursa Video: Siberian Times/ Youtube

Inclusiv pompierii au întâmpinat dificultăți, neputând decola de pe aerodromul Mirny, din vestul orașului, din cauza lipsei de vizibilitate.

Animalele sălbatice și-au părăsit habitatele naturale și au invadat șoselele. Oamenii au distribuit imagini cu urși care se plimbă printre mașini în căutare de hrană.

Peste 2.000 de oameni încearcă să oprească flăcările, care au izbucnit pe 4 mai 2021.

Situația s-a înrăutățit, însă, începând din iunie, fiind considerată cea mai caldă lună din Iakuțk de la începutul secolului XIX.

Sursa Foto: Shutterstock


Canada

Provincia Columbia Britanică din vestul Canadei a decretat starea de urgenţă din cauza răspândirii incendiilor care sunt aşteptate să crească în amploare în următoarele zile, favorizate de temperaturile ridicate şi de vânt. "Am ajuns într-un punct critic", au anunțat autoritățile, care le-au cerut oamenilor un plan de evacuare pentru familiile lor.

Temperaturile înregistrate în Canada au atins și ele un record greu de suportat. Pompierii au dus o luptă aproape imposibilă pentru a sufoca focul cu bombe de apă și furtunuri.

Sursa Video: National News/ Youtube

Mulți factori, cum ar fi gestionarea deficitară a terenurilor, joacă un rol important în propagarea incendiilor, dar și schimbările climatice le fac mai dese și mai intense, scrie CNN.

Canada a experimentat dintotdeauna incendii, îngrijorarea este că acum acestea devin mult mai frecvente.

Până nu demult, la fiecare 100 până la 150 de ani exista un incendiu mare într-o singură locație, ceea ce înseamnă că pădurea avea timp să se regenereze complet și să ajungă la o maturitate, potrivit oamenilor de știință.

În prezent, incendiile apar la fiecare 30 de ani, iar în acest fel, vegetația nu mai are timp să se refacă.

Sursa Foto: Fire Fighting in Canada/ Facebook




Citeste si