Încălzirea climatică globală de +1,5 grade Celsius va fi catastrofală pentru națiunile din insulele Pacificului și ar putea duce la pierderea de țări întregi sub nivelul apei în urma creșterii nivelului acesteia pe parcursul secolului în care ne aflăm.

Pacificul a fost considerat vreme îndelungată drept „canarul din mina de cărbune” în ce privește criza climatică pe care o traversează planeta noastră. De ce? Fiindcă această parte a globului a trecut prin creștera mare a nivelului oceanic, prin cicloane catastrofale, mărirea salinității care a făcut imposibilă creșterea de culturi marine, secete îndelungate, precum și pierderea insulelor cu platformă joasă în fața urcării apei. Iar frecvența și intensitatea acestor crize sunt așteptate să se amplifice pe măsură ce Terra trece prin încălzirea globală, potrivit ziarului The Guardian.

Avertismentele pleacă de la raportul pilon asupra încălzirii globale publicat de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPPC). Potrivit acestuia, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie înjumătățite pentru a limita încălzirea la maximum +1,5 grade Celsius față de nivelurile din perioada pre-industrială.

Retail jobs

„Raportul IPPC este foarte alarmant”, a declarat Satyendra Prasad, ambasadorul și reprezentantul permanent al Fiji la Organizația Națiunilor Unite (ONU). Rezultatele „scot în evidență unele dintre scenariile catastrofale la care ne-am gândit legat de creșterea apei Pacificului, pierderea teritoriilor joase și posibila dispariție a tuturor țărilor de-a lungul secolului”.

Analiza Grupului Interguvernamental a prezentat cinci scenarii bazate pe variația nivelurilor de dioxid de carbon (CO2) și alte emisii de gaze cu efect de seră. În cazurile scenariilor cu emisii înalte și foarte înalte, se prognozează o încălzire globală de +3,6-4,4 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, până la finalul secolului 21. Chiar și în scenariul intermediar o încălzire globală de +2 grade Celsius este extrem de probabil să fie depășită.

Citeste si:
Emisiile gazelor cu efect de seră au ajuns la cel mai scăzut nivel
Emisiile gazelor cu efect de...
Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri