Primele reprezentări computerizate ale unui zâmbet şi ale unei feţe încruntate (emoticoane ASCII - n.r.) au obţinut joi 237.500 de dolari în cadrul unei licitaţii desfăşurate online, informează vineri DPA, citat de Agerpres.

Simbolurile au fost inventate în 1982 de Scott E. Fahlman (foto sus), profesor de informatică la Carnegie Mellon University, din Statele Unite, a precizat casa de licitaţii Heritage Auctions, cu sediul în Texas.

Emoticonul care redă o faţă zâmbitoare :-) este alcătuit din semnele grafice pentru două puncte, cratimă şi paranteză rotundă închisă, iar cel care simbolizează o faţă încruntată :-( este alcătuit din două puncte, cratimă şi paranteză rotundă deschisă.

Într-un mesaj scris pe 19 septembrie 1982, Fahlman propunea utilizarea simbolului :-) pentru a desemna o glumă, echivalentul lui ''glumesc doar'', iar simbolul :-( pentru a ''vorbesc serios''. Aceste simboluri au primit ulterior semnificaţiile suplimentare ''sunt fericit'' şi ''sunt nefericit''.

''Creaţia lui Fahlman este importantă nu doar pentru că a adus umanism, context şi emoţie pe un ecran lipsit de viaţă, ci şi pentru că reprezintă prima instanţă a culturii 'meme' şi 'virale' în discursul online'', potrivit casei de licitaţii.

''Creaţia unicat'' a fost vândută în format NFT (non-fungible token), o serie de identificatori electronici care confirmă unicitatea unei lucrări digitale. Pot exista oricât de multe copii identice ale unui element, dar doar acesta poate fi considerat originalul.

Lotul scos la licitaţie a inclus şi două eseuri scrise de Fahlman despre crearea simbolurilor, unul redactat în 2002, cu prilejul celei de-a 20-a aniversări a emoticon-ului, iar celălalt, scris special pentru licitaţie.

Sursa foto: Heritage Auction - HA.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri