Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare pentru încălcarea termenilor unei eliberări condiţionate într-un dosar pe care el şi opoziţia rusă îl consideră ca fiind motivat politic, şi mai mulţi dintre colaboratorii săi apropiaţi sunt vizaţi de noi acuzaţii de 'extremism', pentru care riscă pedepse grele cu închisoarea, au anunţat anchetatorii, după luni de represiune împotriva mişcării principalului critica la adresa Kremlinului.

Comitetul de Anchetă - însărcinat cu investigaţiile penale majore în Rusia - a lansat o nouă procedură penală împotriva lui Navalnîi pentru suspiciuni privind crearea unui ' grup extremist' împreună cu asociaţi ai săi, referindu-se la Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) înfiinţat de Navalnîi în 2014. FBK, considerat de autorităţile ruse drept 'extremist', a denunţat numeroase cazuri de îmbogăţire ilicită la vârful puterii în Rusia şi a fost deja interzis anul acesta de justiţia rusă, scrie Agerpres.ro.

Anunţul Comitetului de Anchetă de pe lângă Parchetul General rus vine la o zi după ce Navalnîi a fost nominalizat la Premiul Saharov pentru libertatea de conştiinţă acordat de Parlamentul European.

Potrivit rechizitoriului, Navalnîi a fondat organizaţia FBK în 2014 şi a condus-o până la interzicerea ei în 2021, printre altele, pentru a inversa ordinea constituţională şi a submina securitatea şi integritatea statului.

Mişcarea lui Navalnîi a fost interzisă pentru extremism în iunie, în plină campanie pentru alegerile legislative din 19 septembrie. Scrutinul pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), marcat de fraude în masă, conform criticilor Kremlinului, au fost câştigate de partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, în condiţiile în care reprezentanţii opoziţiei nesistemice (anti-Kremlin) au fost împiedicaţi să candideze.

În ajunul alegerilor parlamentare, autorităţile ruse au blocat site-ul 'Smart Vote' al lui Navalnîi, care cerea să fie votaţi candidaţii cel mai bine plasaţi pentru a-i învinge pe cei ai partidului pro-Kremlin, Rusia Unită. Acesta şi-a reînnoit în cele din urmă majoritatea constituţională în Dumă.

Printre alte persoane vizate de această nouă anchetă penală figurează doi dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Aleksei Navalnîi - Ivan Jdanov şi Leonid Volkov -, care se află în exil în străinătate de mai multe luni, la fel ca mulţi dintre oponenţii lui Putin.

Avocata Liubov Sobol, o altă personalitate marcantă a mişcării lui Navalnîi, este vizată şi ea în acest nou dosar.

Autorităţile ruse îi reproşează lui Navalnîi - una dintre cele mai critice voci la adresa lui Putin din partea opoziţiei ruse şi militant anticorupţie - că a încercat să 'discrediteze organele de stat şi politica lor, să destabilizeze situaţia în regiuni, să provoace o dorinţă de protest în rândul populaţiei ruse şi să convingă opinia publică de necesitatea unei schimbări a puterii prin violenţă'.

În acest scop, potrivit comitetului, a fost creată o reţea de birouri ale lui Navalnîi în regiuni, care au fost în vară scoase în afara legii de justiţia rusă, mai multe pagini de internet şi un canal de YouTube.

Potrivit anchetatorilor, manifestaţiile ilegale pe care aliaţii lui Navalnîi le-au organizat au transmis 'apeluri la acţiuni extremiste şi teroriste'.

În caz de condamnare în acest dosar, Navalnîi, Jdanov şi Volkov riscă între 6 şi 10 ani de închisoare, în timp ce alţi opozanţi, care figurează în acelaşi dosar, precum Liubov Sobol, între doi şi şase ani de închisoare.

Navalnîi (45 de ani), al cărui nume este tabu la Kremlin, a fost transportat cu avionul în Germania la sfârşitul lunii august a anului trecut pentru a i se acorda îngrijiri medicale după ce fusese otrăvit în Siberia cu agent neurotoxic de uz militar Noviciok, după cum au stabilit experţi occidentali. La revenirea în ianuarie la Moscova, el a fost arestat pe aeroport, iar apoi condamnat pentru că ar fi încălcat o pedeapsă cu suspendare din 2014 pentru delapidare şi pentru că ar fi ignorat verificările autorităţilor ruse în timp ce se afla în Germania.

'De fapt, Navalnîi este condamnat pe viaţă. El nu va ieşi din închisoare pe durata vieţii politice a (preşedintelui Vladimir) Putin. Îl vor elibera doar dacă este dispus să plece pentru totdeauna din Rusia', a declarat recent pentru EFE Ghennadi Gudkov, fost deputat de opoziţie, care trăieşte în prezent în exil în Bulgaria.

Sursa foto: Facebook / Alexey Navalny Supporters United

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri