Ungaria are dreptul să aplice propriile măsuri în domeniile în care Uniunea Europeană încă nu a luat măsurile necesare pentru o implementare comună a regulilor blocului, a stabilit Curtea Constituţională a Ungariei.

Decizia vine după ce guvernul premierului Viktor Orban a contestat o hotărâre a CJUE (Curtea de Justiţie a UE), emisă în decembrie 2020, care condamnă ţara sa pentru încălcarea dreptului de azil pentru migranţi, instanţa UE considerând contrară dreptului european crearea unor ''zone de tranzit'' pentru migranţi la graniţa cu Serbia. CJUE a considerat de asemenea că Ungaria nu a luat măsurile necesare pentru asigurarea unui acces efectiv la dreptul de azil, transmite Agerpres citând Reuters și AFP.

Instanţa supremă ungară a subliniat în acelaşi timp în decizia că nu este "în măsură să conteste hotărârea CJUE şi nici să examineze primatul dreptului european", a consemnat AFP, care aminteşte că demersul guvernului Orban la Curtea Constituţională a intervenit într-un context în care în octombrie Curtea Constituţională din Polonia a stabilit că unele aspecte ale dreptului comunitar sunt incompatibile cu legea fundamentală poloneză.

Dacă UE a criticat virulent atunci decizia poloneză, Viktor Orban a salutat-o şi a îndemnat instituţiile europene să respecte suveranitatea celor 27 de state membre, menţionează France Presse.

Premierul ungar, cunoscut pentru luările sale ferme de poziţie împotriva imigraţiei masive în Europa, a comentat în intervenţia sa săptămânală de vineri la radioul public, chiar înainte de anunţarea deciziei Curţii Constituţionale, că în cazul în care aceasta va fi în favoarea guvernului său el va insista ca UE să-şi reformeze regulile cu privire la imigraţie.

"Realitatea imigraţiei nu este la Bruxelles, ci la graniţele Ungariei, cele ale Poloniei şi în porturile Italiei", a spus el. "Trebuie să abordăm problemele apărute şi să schimbăm regulile", a insistat premierul ungar.

După comunicarea deciziei Curţii Constituţionale, Orban a notat că, în disputa cu Bruxelles privind migraţie, guvernul ungar trebuie să urmeze hotărârile acesteia.

"Ne-am angajat să slujim poporul ungar şi Constituţia ungară, nu pe birocraţii de la Bruxelles", a punctat Viktor Orban, citat de MTI.

În schimb, Comitetul Helsinki pentru apărarea drepturilor omului a salutat la rândul său decizia Curţii constituţionale ungare apreciind că aceasta "nu i-a dat guvernului ce dorea". "Situaţia e clară: hotărârea CJUE trebuie aplicată şi tratamentul inuman aplicat solicitanţilor de azil trebuie să înceteze", a reacţionat organizaţia într-un comunicat citat de AFP.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri