Președintele american Joe Biden a avertizat că există o „posibilitate clară” ca Rusia să invadeze Ucraina luna viitoare, relatează BBC.

Liderul de la Casa Albă a făcut aceste comentarii într-o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Președintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca rușii să invadeze Ucraina în februarie. El a spus asta în mod public și am avertizat despre asta de luni de zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Emily Horne.

În timpul discuției, președintele Biden „a reafirmat disponibilitatea Statelor Unite, împreună cu aliații și partenerii săi, de a răspunde decisiv, dacă Rusia va invada Ucraina”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Totodată, președintele ucrainean a spus că el și omologul său american „au discutat despre eforturile diplomatice recente de detensionare și au convenit asupra acțiunilor comune pentru viitor”.

Unii experți militari sugerează că Rusia ar putea aștepta ca terenul din Ucraina să înghețe pentru a se putea deplasa cu echipamente grele.

Dacă Rusia ar invada Ucraina, nu ar fi prima dată. Rusia a anexat sudul peninsulei Crimeea a Ucrainei în 2014. De asemenea, îi sprijină pe rebelii care au ocupat mari zone din regiunea de est a Donbasului la scurt timp după aceea, iar aproximativ 14.000 de oameni au murit în luptele de acolo.

Rușii neagă afirmațiile lui Biden, dar s-au arătat nemulțumiți de negocierile cu SUA

Între timp, Rusia spune că vede „puține motive de optimism” în ceea ce privește detensionarea situației din regiune, în condițiile în care SUA au respins principalele cereri pe care rușii le vedeau vitale în rezolvarea crizei.

Acumularea a zeci de mii de trupe ruse la granițele Ucrainei în ultimele săptămâni a aprins temerile de o invazie, iar respingerea unor condiții importante înaintate de către ruși americanilor și NATO mențin nivelul de tensiune geopolitică la un nivel îngrijorător.

Totuși, Rusia neagă că plănuiește un atac asupra Ucrainei. Rușii au solicitat luarea unor măsuri de securitate sensibile din partea Occidentului, inclusiv ca Ucrainei să nu i se permită niciodată să se alăture alianței militare NATO.

SUA au respins această cerere cheie, oferind în același timp ceea ce ei au numit „o cale diplomatică serioasă” Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că răspunsul SUA a lăsat „puține motive pentru optimism”, dar a adăugat că „există întotdeauna perspective de continuare a dialogului”, fiind în interesul atât al rușilor, cât și al americanilor”.

Propunerile oficiale nu vor fi făcute publice, dar secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că documentul a clarificat „principiile lor de bază”, inclusiv suveranitatea Ucrainei și dreptul acesteia de a alege să facă parte dintr-o alianță de securitate precum NATO.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că răspunsul oficial venit din partea SUA nu abordează „principala îngrijorare” a Rusiei cu privire la extinderea alianței.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri