Pe măsură ce tensiunile cu Rusia escaladează, toată lumea, tineri, adulți și chiar și bunici, învață să mânuiască armele pentru a-și apăra țara.

Spre exemplu, în Mariupol, un oraș strategic, de coastă, de mare importanță pentru ruși, Valentyna Konstantinovska, în vârstă de 79 de ani, este gata să pună mâna pe mitraileră pentru a respinge o eventuală invazie a armatei ruse, transmite Al Jazeera.

Voluntară încă din anul 2014, când vecinul de la răsărit a ocupat și anexat Crimeea, Valentyna s-a alăturat unei așa-numite escadrile de "babușca", termenul rusesc care în limba româna s-ar putea traduce drept bunică, sau bătrânică.

"Îmi iubesc orașul și nu plec", a declarat aceasta în timpul unui eveniment destinat să-i învețe pe locuitorii orașului cum să folosească armele. "Putin nu ne poate speria. Da, este înfricoșător, dar vom lupta pentru Ucraina până la capăt".

Organizat de mișcarea de extremă dreaptă Azov, evenimentul i-a învățat de asemenea pe rezidenți cum să acorde primul ajutor, dar și să evacueze zona în siguranță.

"Am visat din 2014 să învăț să folosesc o armă, dar mi s-a spus: 'babușca, ești prea bătrână pentru asta. Vei fi dărâmată de recul'", a mai explicat Valentyna Konstantinovska, în timp ce exersa cu un Kalașnikov.

De asemenea, colega ei Liudmila Smahlenko, în vârstă de 65 de ani, care și-a pierdut o rudă în timp ce lupta împotriva separatiștilor în estul Ucrainei, în 2015, a declarat că, după ani de voluntariat pentru pregătirea de război, s-a atașat de tinerii care luptă.

"Încerci să-i ajuți pe soldați, iar ei devin precum copiii tăi. Apoi unul dintre ei moare, și este exact ca și cum ar muri unul dintre copiii tăi", a explicat ea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri