Un actor, cunoscut în special pentru satira politică, subestimat chiar și de susținătorii săi, decide să-și schimbe cariera și să candideze pentru cea mai înaltă funcție din țară. Este aproape de neconceput.

Și totuși, acest om are ceva ce le lipsește multor politicieni – ceva care îi permite să se autodepășească și să strălucească, mai ales în vremuri de criză: este un comunicator remarcabil.

Multe dintre declarațiile și afirmațiile lui Volodimir Zelenski vor fi amintite în anii următori și, în cele din urmă, își vor găsi drumul în cărțile de istorie.

Americanii fac o paralelă între actualul președinte ucrainean și un fost lider de la Casa Albă, pentru a compara evoluția celui care scrie acum istorie pentru țara sa. Pe 12 iunie 1987, la Poarta Brandenburg din Berlin, fostul actor de la Hollywood Ronald Reagan, care fusese până atunci președinte al SUA timp de șapte ani, a proclamat cuvintele care sunt citate în mod repetat ori de câte ori oamenii se referă la perioada care a încheiat Războiul Rece: „Domnule Gorbaciov, deschideți această poartă... Dărâmați acest zid”. (Mr. Gorbachev, open this gate… Tear down this wall), notează msn.com.

Aproape 45 de ani mai târziu, un bărbat cu un trecut similar în divertisment le vorbește conaționalilor săi în mesaje video în calitate de lider național, adresându-le: „Oameni liberi! Țară liberă!”

Zelenski spune lucruri precum: "Noi, ucrainenii, suntem o națiune pașnică. Dar dacă rămânem tăcuți astăzi, vom dispărea mâine!" Și nu s-a sfiit să critice cu înverșunare lipsa de sprijin din străinătate, atunci când părea că țara sa era fără niciun fel de suport, spunând: „Avem nevoie de o coaliție anti-război. Ne apărăm singuri țara. Cele mai puternice forțe din întreaga lume urmăresc”.

De la „Slujitorul poporului” la președintele Ucrainei

Zelenski pare să-și construiască un statut aparte în istoria Ucrainei. Nu este pe deplin clar ce se va întâmpla cu el în zilele și săptămânile următoare. Circula rapoarte că Rusia intenționează să-l omoare. Zelenski însuși a speculat că unul dintre scopurile atacului rus este de a-l răsturna și a spus că inamicul l-a declarat „ținta numărul 1”.

Cu doar câțiva ani în urmă, Zelenski era actor și animator, care satiriza corupția și managementul defectuos din Ucraina, jucându-l pe președintele ucrainean în popularul serial de televiziune „Servitorul poporului”.

Ales în 2019, el s-a transformat rapid într-un om de stat serios, care pare capabil fără efort să dea tonul potrivit într-o criză. Poate tocmai pentru că, înainte de a deveni președinte, a fost un actor de comedie, prezentator și un talent retoric remarcabil, ceea ce i-a permis să folosească cuvintele pentru a obține cel mai mare impact posibil.

Zelenski ca un comunicator remarcabil

Acum, că Rusia a invadat, situația din Ucraina pare din ce în ce mai periculoasă, iar fiecare dintre apelurile lui Zelenski a fost mai urgent și mai pasional decât precedentul. Observatorii consideră discursul pe care l-a ținut imediat după începutul invaziei ruse ca fiind cel mai bun din viața lui.

Emoționat, neînfricat și hotărât, el le-a spus trupelor ruse: „Dacă atacați, ne veți vedea fețele, nu spatele!”.

Președintele ucrainean a stăpânit perfect și arta comunicării prin Twitter. La fiecare câteva ore, el a publicat pe Twitter declarații concise. Vineri la prânz, de exemplu, el a mulțumit Suediei în ucraineană și engleză pentru asistența militară, tehnică și umanitară, concluzionând că vor construi împreună o coaliție anti-Putin”.

Fără adversar în duelul media cu Vladimir Putin

Face parte din povestea paradoxală a acestui război faptul că, în timp ce în termeni militari Ucraina este depășită fără speranță de rușii care atacă, când vine vorba de retorică, Zelenski îl învinge pe Putin cu ușurință.

În urma discursului confuz, de o oră, al președintelui rus, în care a recunoscut regiunile separatiste din estul Ucrainei drept republici independente, Zelenski ucrainean și-a asigurat compatrioții: "Nu intrați în panică! Suntem puternici și pregătiți pentru orice. Îi vom învinge pe toți, pentru că suntem Ucraina!” și, făcând acest lucru, a prevenit panica în masă.

Când președintele rus vorbește despre afirmații fără temei despre un „genocid” în estul Ucrainei și folosește un termen precum „denazificare” ca pretext pentru război, trebuie să pară o batjocură pură, mai ales pentru Zelenski.

Șeful statului ucrainean – care a crescut într-o familie de limbă rusă – este evreu. Bunicul său, care era în Armata Roșie, și-a pierdut trei frați în Holocaust.

Zelenski nu a fost, probabil, niciodată atât de popular în Ucraina ca acum. Cu toate acestea, înainte de războiul cu Rusia, mulți dintre compatrioții săi nu erau mulțumiți de șeful statului. El nu a putut să-și țină promisiunea prea ambițioasă pe care a făcut-o când și-a preluat mandatul în urmă cu trei ani: că va pune capăt conflictului din estul Ucrainei.

Cu toate că era privit cu îndoială, Zelenski a arătat, acum, că este liderul potrivit pentru Ucraina. Păcat că războiul cu Rusia a fost principala ocazie prin care actualul președinte al Ucrainei și-a putut demonstra calitățile.

Cât despre ce are în plus Zelenski, pe lângă abilitatea de comunicator desăvârșit, se tot face referire și la curajul său ieșit din comun în rândul politicienilor. Când ar fi putut încărca un avion cu bani, cu aur, cu bijuterii și așa mai departe, să se urce cu familia în el și să fugă din calea războiului, Zelenski a ales să stea cu armata și cu oamenii lui din Guvern, pe străzile unui Kiev atacat de trupele ruse cu tancuri, cu rachete, cu Kalașnikoave și așa mai departe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri