Cele mai importante evenimente din ziua zece a conflictului pot fi găsite AICI.

UPDATE 23:00: A treia rundă de negocieri cu Ucraina ''ar putea avea loc într-adevăr în zilele următoare, este posibil să fie luni'', a declarat negociatorul rus Leonid Sluţki, citat de Interfax, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 22:16: Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut un ''apel disperat'' pentru avioane pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi în timpul unei convorbiri video pe Zoom, sâmbătă, cu parlamentari americani, a declarat liderul majorităţii democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer.

UPDATE 21:30: Forţele ruseşti au preluat sâmbătă controlul asupra unei mari baze militare din apropierea oraşului ucrainean Herson, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, în comentarii transmise de Interfax, potrivit Agerpres.ro. Moscova a precizat că trupele ucrainene au abandonat baza şi au lăsat în urmă tancuri şi vehicule blindate. De asemenea, a comunicat că militarii ruşi au găsit un arsenal plin de arme antitanc. Kievul nu a oferit nicio confirmare.

UPDATE 21:00: Statele Unite ale Americii au autorizat un zbor charter contractat de guvernul Rusiei pentru a-i repatria pe diplomaţii ruşi de la Organizaţia Naţiunilor Unite care au fost expulzaţi recent pentru abuz de privilegii de reşedinţă, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, scrie Agerpres.ro.

UPDATE 19:00: Proteste masive în țările europene împotriva invaziei rusești în Ucraina (video mai jos). De asemenea, protestele au continuat și în orașele ucrainene, unde, potrivit rețelelor sociale, un protestar ar fi fost împușcat de armata rusă în picior.

UPDATE 18:02: Târgul Internaţional de Carte de la Torino a anunţat că delegaţiile oficiale, organismele şi instituţiile care au legătură cu guvernul de la Moscova nu vor putea participa la evenimentul de anul acesta după invazia rusă în Ucraina.

UPDATE 18:02: Agenţia de presă EFE a decis să-şi suspende temporar activitatea de informare în Rusia, drept consecinţă a aprobării unei noi legi care prevede pedepse cu până la 15 ani de închisoare pentru ceea ce autorităţile de la Moscova numesc "diseminare de informaţii false" cu privire la războiul din Ucraina, scrie Agerpres.ro.

UPDATE 17:05: Vladimir Putin avertizează din nou Occidentul cu privire la spațiul aerian al Ucrainei și insistă că orice țară va încerca să impună interdicție va fi considerată parte la război. Între timp, Zelenski a vorbit în fața Senatului american și a reproșat atitudinea ezitantă a NATO: ”Și voi veși fi de vină pentru viețile care vor fi pierdute aici”.

UPDATE 16:55: Canalul de televiziune public italian RAI a anunţat, la rândul său, că îşi va suspenda imediat activitatea în Rusia din cauza recentei legi ruseşti care ameninţă cu sancţiuni orice difuzare de "informaţii înşelătoare despre armata rusă", potrivit Agerpres.ro.

UPDATE 15:00: Inditex, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte la nivel mondial, a anunţat că a sistat afacerile din Rusia, închizând cele 502 magazine şi oprind vânzările online. Posturile de televiziune publice germane ARD şi ZDF au anunţat sâmbătă suspendarea temporară a transmisiunilor lor de la Moscova, pentru a "analiza consecinţele" recentei legi ruseşti care ameninţă cu sancţiuni orice difuzare de "informaţii înşelătoare despre armata rusă", potrivit Agerpres.ro. Între timp, în Ucraina, în anumite regiuni focurile de armă continuă, iar ucrainenii protestează masiv în orașe din țară.

UPDATE 14:44: Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, s-a pronunţat ferm în favoarea medierii Chinei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE 14:29: Uniunea Europeană a anunţat că s-a alăturat membrilor Consiliului Statelor de la Marea Baltică (CBSS) şi a suspendat Rusia şi Belarus din activităţile consiliului.

UPDATE 13:00: Evacuarea locuitorilor din Mariupol, port strategic ucrainean încercuit de forţele ruse şi aliaţii lor, a fost amânată din cauza multiplelor încălcări ale armistiţiului de către Rusia, a acuzat primăria oraşului, potrivit Agerpres.ro. Evacuarea civililor, care ar fi trebuit să înceapă la sfârşitul dimineţii, ''este amânată din motive de securitate'', întrucât forţele ruse ''continuă să bombardeze Mariupol şi împrejurimile sale'', a precizat municipalitatea pe Telegram.

UPDATE 12:30: Grupul sud-coreean Samsung Electronics Co Ltd a anunţat că livrările sale spre Rusia sunt suspendate "din cauza actualelor evoluţii geopolitice.

UPDATE 12:04: Haas, echipă americană de Formula 1, a anunțat că a încheiat cu "efect imediat" contractul cu sponsorul rus Uralkali. De asemenea, oficialii teamului au mai precizat că înțelegerea cu pilotul Nikita Mazepin a fost reziliată.

UPDATE 11:30: Proteste masive în Herson, cel mai mare oraș capturat de ruși, până la acest moment. Ucrainenii încearcă să înlăture administrația rusă de la putere (video mai jos). Armata rusă trage focuri de armă în aer pentru a descuraja mainifestanții, al căror număr crește. În același timp, circa 200.000 de civili din Mariupol au fost evacuați, prin intermediul coridoarelor umanitare. În același sens, aproximativ 15.000 de oameni au plecat din Volnovakha, o altă regiune cucerită, scrie The Guardian. Nu este încă clar dacă aceste coridoare umanitare vor fi extinse pentru alte zone.

UPDATE 11:02: Elon Musk refuză să blocheze sursele de știri rusești la Starlink. Miliardarul a făcut anunțul pe Twitter.

UPDATE 10:33: PayPal este cea mai recentă companie care își suspendă activitățile în Rusia, în urma invaziei acesteia în Ucraina.

UPDATE 08:50: Forţele ruse au anunţat o încetare a focului, de la 10:00 (07:00 GMT), ora Moscovei, pentru a permite deschiderea de "coridoare umanitare" prin care să fie evacuată populaţia civilă din oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha, din estul Ucrainei. Între timp, bombardamentele continuă în alte zone din Ucraina, cu rachete și artilerie grea. De asemenea, un convoi de circa 64 de kilometri așteaptă să intre în Kiev, potrivit The Guardian.

Evacuarea civlilor va începe la ora 11:00, spre Zaporojie, pe o rută stabilită. Abaterea de la ruta impusă poate atrage atacul armatei ruse.

Sursa Foto: BNO News/ Twitter

UPDATE 07:30: Volodimir Zelenski dă asigurări poporului ucrainean că nu a părăsit țara.

UPDATE 01:13: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat decizia "deliberată" a NATO de a nu crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina, în mijlocul unei invazii ruse, scrie The Guardian.

UPDATE 00:26: CNN va opri difuzarea în Rusia după adoptarea de către Moscova a unei noi legi care ar putea trimite la închisoare pe oricine răspândeşte în mod intenţionat ştiri false, a informat reţeaua americană de televiziune axată pe ştiri. Și agenţia de ştiri Bloomberg a anunţat suspendarea activităţii jurnaliştilor săi în Rusia.

Știrea inițială: Începerea războiului în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în dimineața zilei de joi, 24 februarie, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. Rusia a cerut Ucrainei ”să depună armele”. Surse internaționale spun că mai multe avioane rusești sunt pe cale să atace mai multe obiective cheie din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin spune că din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că Moscova a aprobat o operațiune militară și a refuzat invitația de a avea discuții diplomatice. ”Astăzi am inițiat o conversație telefonică cu președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost liniște”, a declarat Zelenskiy.

Joe Biden, președintele SUA, a declarat că se roagă pentru locuitorii Ucrainei ”care suferă un atac neprovocat și nejustificat din parte forțelor militare rusești”.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Sursa foto: NEXTA Live/ Telegram

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri