Vladimir Potanin este cea mai bogată persoană din Rusia, cu o avere estimată de Bloomberg Billionaires Index la 24,9 miliarde de dolari. El este președintele gigantului metalurgic Norilsk Nickel și cel mai mare acționar al acestuia. Potanin a fost încadrat în „lista lui Putin” din 2018 a personalităților politice proeminente și a oligarhilor ruși cu legături cu președintele rus. În ciuda acestor legături strânse, Potanin nu se află pe lista oligarhilor ruși (care îi include pe Roman Abramovici și Oleg Deripaska) sancționați de Occident, scrie Business Insider.

Cu toate acestea, averea sa netă a suferit o lovitură majoră de când Rusia și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei. Acesta a pierdut aproape un sfert din averea sa inițială, care la începutul acestui an se situa la 30 de miliarde dolari, conform Bloomberg.

Cum este împărțită averea lui Vladimir Potanin

Potanin deține 34,6% din gigantul metalurgic Nornickel, potrivit Reuters. Grupul este responsabil pentru aproape 22% din producția mondială de nichel de calitate superioară și pentru aproximativ 40% din producția de paladiu. Compania a obținut venituri de 17,9 miliarde de dolari în 2021, potrivit Bloomberg.

În 1990, Potanin a fondat Interros, un conglomerat care era acționar în companii din mai multe industrii, inclusiv minerit, energie și imobiliare. Open Investments a fost o companie imobiliară sub Interros, fondată în 2002 care în 2018, atinge o capitalizare de piață de 5,1 miliarde de dolari.

Potanin controlează și compania farmaceutică rusă Petrovax, care în 2020 a dezvoltat un medicament numit Polyoxidonium. Totodată, miliardarul are și un portofoliu considerabil în imobiliare, prin care deține spații de birouri, mai multe hoteluri în Moscova, terenuri în centrul Rusiei și un club în regiunea Moscovei.

Citește și: Cel mai bogat om din Rusia, către Putin: Nu ne duce înapoi în 1917

Cine este Vladimir Potanin și cum a ajuns să fie un susținător al șefilor de stat din Rusia, după destrămarea URSS

Vladimir Potanin s-a născut la Moscova, în 1961 și este fiul unui diplomat și al unui medic. A studiat relațiile internaționale și a continuat apoi să lucreze opt ani la Ministerul sovietic al Comerțului Exterior.

La 30 de ani, Potanin l-a cunoscut pe Mihail Prokhorov, care avea să devină viitorul său partener de afaceri. Cei doi au fondat International Company for Finance & Investments și apoi Onexim Bank, care a devenit cea mai mare bancă privată din Rusia la acea vreme. Potanin a devenit președinte al băncii în 1992, la vârsta de 32 de ani.

În 1996, la scurt timp după ce Boris Elțin a fost reales președinte al Rusiei, Potanin a fost numit prim-viceprim-ministru responsabil cu energie și economie. Potanin a fost unul dintre cei șapte mari oligarhi care l-au ajutat pe Boris Elțin să fie reales în funcția de președinte al țării în 1996. Elțin l-a numit pe Vladimir Potanin ca prim-viceprim-ministru din august 1996 până în martie 1997.

În timp ce lucra la Ministerul Comerțului Exterior, Potanin a condus programul „împrumuturi pentru acțiuni” care avea să devină sursa bogăției multor oligarhi.

În cadrul programelor „împrumuturi pentru acțiuni”, oamenii de afaceri bogați și băncile au împrumutat bani guvernului rus în anii 1990, în schimbul acțiunilor în companiile de resurse naturale ale țării. Adesea, guvernul nu a putut rambursa aceste împrumuturi, lăsând multe dintre companiile de resurse naturale în mâinile unor indivizi bogați.

Datele de până acum arată prin acest program, Potanin a achiziționat Nornickel, ceea ce l-a plasat la acea vreme în topul celor mai bogați oameni din Rusia de la acea vreme.

Programul de împrumuturi pentru acțiuni a creat mulți dintre cei mai bogați oligarhi ruși de astăzi, inclusiv Roman Abramovici, a cărui avere a ajuns la 13,9 miliarde de dolari (conform Bloomberg) care deține, de asemenea, acțiuni la Nornickel.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Abramovici a fost sancționat de Marea Britanie. Multe dintre bunurile sale, inclusiv clubul de fotbal Chelsea, au fost blocate. Potanin, însă, în ciuda relației sale apropiate de peste două decenii cu Vladimir Puțin, nu a fost sancționat de Occident, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Încă din anul 2000, Potanin a fost fotografiat adesea cu actualul președinte al Rusiei, la diverse evenimente.

În timp ce averea lui Potanin este, în mare măsură documentată, activele lui Putin nu sunt. ​​Washington Post a raportat anterior că finanțatorul Bill Browder a estimat în 2015 averea netă a lui Putin la 200 de miliarde de dolari.

Potanin s-a întâlnit de mai multe ori și cu Dmitri Medvedev, care a fost președintele Rusiei din 2008 până în 2012. Ulterior l-a susținut pe Putin în campania sa de prezidențială, pentru a fi reales șef de stat în Rusia. Potanin a ocupat funcția de prim-ministru în perioada 2012-2020.

Miliardarul Vladimir Potanin a fost și unul miliardarii ruși care au contribuit la finanțarea Jocurilor Olimpice din 2014, de la Soci. El a investit 2,5 miliarde de dolari într-o stațiune de schi și în alte facilități, după cum scrie Forbes.

Citește și: Unde și-au ascuns oligarhii ruși iahturile pentru a nu fi confiscate

De la iahturi de lux, la hochei pe gheață, un hobby comun cu Vladimir Putin

La fel ca mulți alți oligarhi ruși, Potanin este un colecționar de iahturi de lux. Puteți urmări în video-ul de mai jos celebrul iacht Barbara, construit de Oceano pentru Vladimir Potanin. Ulterior, oligarhul rus a vândul iahtul către miliardarul american Felix Baker.

Un alt hobby-ul miliardarului este hocheiul pe gheață. Într-un interviu din 2018 din Financial Times, Potanin a spus că joacă cel puțin de două ori pe săptămână. Miliardarul deține propriul său patinoar privat, unde uneori joacă alături de Putin.

Potanin a fost căsătorit cu Natalia Potanina timp de 30 de ani. Ei au divorțat în 2014 pe fondul unei dispute publice cu privire la distribuirea averii miliardarului.

Potanina a declarat pentru Business Insider, într-un interviu din 2014, că ea căuta să obțină jumătate din averea de 15 miliarde de dolari a lui Potanin, la momentul divorțului. Agenția Rusă de Informații Juridice a raportat ulterior că Potanina a primit 6,8 milioane de dolari pentru partea ei din apartamentul de lux pe care cuplul îl împărțea la Moscova (pe care bărbatul l-a păstrat) și trei loturi de teren din regiunea Moscovei.

Ulterior s-a căsătorit cu a doua oară, cu Ekaterina, în 2014, cu care are un copil. Potanin are trei copii din prima căsătorie: Anastasia, Ivan și Vasily.

Business Insider a solicitat opinia Nornickel, însă compania nu a dorit să-și comenteze pe marginea acestui subiect.

Sursa foto: captură video / YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri