Cel mai bogat om de afaceri din Rusia atrage atenția dur Kremlinului, în ceea ce privește practica lui Vladimir Putin de a confisca activele companiilor care au fugit în urma invaziei Ucrainei, spunând că un astfel de pas ar da țara înapoi cu mai bine de 100 de ani.

Ne-ar duce cu o sută de ani înapoi, până în 1917, iar consecințele unui astfel de pas – neîncrederea globală în Rusia din partea investitorilor – le-am experimenta timp de multe decenii”, a spus el într-un mesaj postat pe pagina de Telegram Norilsk Nickel.

Vladimir Potanin, președinte Norilsk Nickel

Vladimir PotaninVladimir Potanin, președintele gigantului metalurgic Norilsk Nickel. Sursa foto: captură video / YouTube

Vladimir Potanin, președintele gigantului metalurgic Norilsk Nickel și cel mai mare acționar al acestuia, a declarat că Rusia riscă să revină la zilele tumultoase ale revoluției din 1917 în contextul în care trântește deja ușa companiilor și investitorilor occidentali. El a cerut guvernului rus să procedeze cu extremă prudență în ceea ce privește confiscarea bunurilor, scrie CNN.

Retail jobs

Citește și: LIVE UPDATE | Război în Ucraina. Cele mai importante evenimente din ziua 17

„Decizia multor companii de a suspenda operațiunile în Rusia este, aș spune, de natură oarecum emoțională și poate fi luată ca urmare a presiunii fără precedent asupra acestora din partea opiniei publice din străinătate. Deci, cel mai probabil, vor reveni. Și personal, aș păstra o astfel de oportunitate pentru ei”, a adăugat el.

Norilsk Nickel este cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel de calitate superioară, precum și un producător major de platină și cupru. Compania și produsele sale primare au scăpat de sancțiunile pedepsitoare impuse de țările occidentale care au afectat economia Rusiei.

Vladimir Putin ar vrea să naționalizeze firmele care au părăsit Rusia

Rusia a anunțat zilele trecute că ar putea confisca activele companiilor occidentale care și-au suspendat operațiunile în țară. În această situație ar fi zeci de companii americane, europene și japoneze din aproape toate sectoarele economiei. Managerii și antreprenorii au abandonat întreprinderile mixte, fabricile, magazinele și birourile în ultimele două săptămâni, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Lor li s-au alăturat, joi, Goldman Sachs și JPMorgan, primele bănci occidentale majore care au anunțat că vor părăsi definitiv Rusia de la izbucnirea războiului.

Citeste si:
Serviciile Secrete din Ucraina: Războiul se va termina până la...
Când se termină războiul din...

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că sprijină un plan de introducere a „managementului extern” al companiilor străine care părăsesc Rusia.

„Trebuie să acționăm decisiv cu acele companii care urmează să-și închidă producția. Este necesar, atunci să se introducă `managementul extern` și apoi să se transfere aceste întreprinderi către cei care vor să lucreze”, a spus Putin într-un videoclip postat de Kremlin și difuzat în presa de stat.

Organizația rusă pentru drepturile consumatorilor a întocmit o listă cu companiile care au decis să plece și care ar putea fi naționalizate, potrivit unui raport din ziarul rus Izvestiya, citat ulterior de agenția de presă de stat TASS, potrivit CNN.

Nota editorului: Revoluția Rusă din 1917 s-a soldat cu răsturnarea regimului țarist și preluarea puterii de către bolșevici, în frunte cu Vladimir Lenin. În urma războiului civil extrem de violent dintre reprezentanții regimului leninist și adversari, economia rusă s-a prăbușit chiar în timpul Primului Război Mondial.

Citeste si:
Ministru: Este improbabil ca Putin să reuşească vreodată să ocupe...
Ministrul britanic al...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri