S-au scris multe, chiar foarte multe despre viata politica, personala sau sanatatea lui Vladimir Putin, odata cu startul crizei din Ucraina in luna noiembrie a anului 2013 si mai toate nu intr-o lumina tocmai buna pentru presedintele rus. De regula, este adusa in discutie calea teribila urmata de economia rusa in ultimii ani si a coruptiei sub regimul lui Vladimir Putin.

Fara indoiala exista foarte multa coruptie acum in Rusia, unde presedinte este Vladimir Putin, dar fenomenul coruptiei din fosta Uniune Sovietica nu a inceput odata cu Vladimir Putin. Conform datelor centralizate de Banca Mondiala, Rusia a incasat suma de 8,3 miliarde de dolari in schimbul tuturor activelor de stat privatizate in anii '90. Aceasta perioada a fost una dominata de incoerenta economica (vezi "Terapia de soc" din Romania), in care a fost vanduta majoritatea industriei construita in timpul erei sovietice, dar si o mare parte din resursele naturale si petrol.

In aceasta perioada, oameni cu bune relatii in societate, au fost capabili sa devina miliardari peste noapte, dupa ce au cumparat activele statului la preturi cu mult sub nivelul pietei. Suna cunoscut? Ca urmare, economia rusa a fost pradata de timpuriu, in ideea de a trece de la comunism la piata libera specifica regimului capitalist occidental, fapt care s-a dovedit a fi nu mai mult decat o masura accelerata de a trece tara pe maruntis in mana unor sarlatani.

Aceasta a fost, de asemenea, o perioada in care economia Rusiei s-a prabusit puternic. Conform FMI, economia Rusiei s-a contractat cu aproape 30 la suta in timpul mandatului presedintelui Boris Eltin. Odata cu venirea lui Vladimir Putin la putere in 1999 si pana in prezent, economia reala a Rusiei si-a dublat dimensiunea. Aceasta performanta economica probabil ca explica o mare parte din sprijinul aratat lui Vladimir Putin in sondaje de catre opinia publica.

In perioada celor doua mandate succesive de presedinte (2000-2008), Vladimir Putin a redat Rusiei demnitatea si forta politica pe plan international. De asemenea, Rusia a cunoscut o crestere economica fara precedent de la caderea Uniunii Sovietice. Vladimir Putin este apreciat de majoritatea conationalilor sai, lucru relevat si prin faptul ca succesorul propus si sustinut de el la Presedintia Rusiei, Dmitri Medvedev, a reusit sa castige alegerile.

Cum s-a schimbat Rusia in era Vladimir Putin pana la criza din Ucraina

Indicator 1999 2013
PIB Nominal (mld. $) 196 2.118
PIB Nominal pe cap de locuitor ($) 1.334 14.819
Investitii totale ca pondere in PIB 14,8% 23,7%
Rata inflatiei 36,5% 6,5%
Rata somajului 13% 5,5%
Datoria publica (pondere in PIB) 98,9% 13,4%
Rata saraciei 24,6% (in anul 2002) 10,8%

Vladimir Putin si fantasma "Uniunii Sovietice"

Ori de cate ori, o noua criza tine capul de afis in jurnalele de stiri din intreaga lume, de la avionul Malaysia Airlines doborat pe teritoriul Ucrainei (inca nu s-a stabilit cert cine a cauzat aceasta tragedie: rebelii prorusi, armata din Ucraina sau o terta parte), la luptele de strada din Odesa, la controversatul convoi de ajutor pentru rebelii prorusi din vara anului trecut, este mentionata drept inca un exemplu de agresiune internationala pusa la cale de Vladimir Putin.

Ucraina nu este doar o tara vecina si un partener economic pentru Rusia. Foarte multi rusi au rude in Ucraina, iar cele doua natiuni au o istorie comuna. Drept urmare, majoritatea rusilor considera escaladarea conflictului din Ucraina drept un act intentionat comis de catre Occident. De altfel, Ucraina este foarte importanta pentru Rusia din punct de vedere geopolitic.

In functie de incotro se inclina regimul de la Kiev, asa sporeste sau se estompeaza influenta Rusiei in Europa Centrala si de Est, mai ales in contextul formarii noii Uniuni Euro-Asiatice. Este o tabla de sah, dominata de "Suprematia americana si imperativele sale geostrategice" (1997) in Europa si Asia, dupa incheierea Razboiului Rece, asa cum a descris-o Zbigniew Brzezinski, fostul consilier pe probleme de securitate al presedintelui american Jimmy Carter.

Noam Chomsky, lingvist si activist politic american, considera ca politicile presedintelui rus, Vladimir Putin, sunt de inteles. "Ideea ca Ucraina ar putea adera la o alianta militara occidentala ar fi inacceptabila pentru orice lider rus. Aceasta dateaza din anii 1990, cand s-a destramat Uniunea Sovietica. S-a pus problema ce se va intampla cu NATO. Atunci (Mihail) Gorbaciov a fost de acord sa permita reunificarea Germaniei si aderarea la NATO. A fost o concesie remarcabila dar cu un quid pro quo: ca NATO sa nu se extinda niciun centimetru in est".

Recent, Vladimir Putin a refuzat sa comenteze daca Rusia va recunoaste autoproclamatele republici Donetk si Lugansk. Rebelii prorusi si-au declarat independenta fata de Ucraina, dar nu sunt recunoscuti de comunitatea internationala. "Nu voi vorbi despre acest lucru acum. Indiferent ce spun, s-ar putea dovedi contraproductiv. Ne vom ghida dupa realitatile din teren", a declarat presedintele rus. Realitatile geostrategice din teren au determinat si anexarea peninsulei Crimeea, in martie 2014, in urma unui referendum la care majoritatea populatiei a votat pentru separarea de Ucraina si alipirea la Rusia.

"Crimeea si Sevastopol se intorc acasa" - asa si-a justificat presedintele rus Vladimir Putin anexarea peninsulei, oferita Ucrainei de Hrusciov in 1954. Vladimir Putin nu a considerat ca anexarea peninsulei Crimeea ar fi rezultatul unei agresiuni, pentru ca - spune el - "niciun glonte nu a fost tras si nicio viata pierduta". Totusi, Vladimir Putin admite ca actualul context geostrategic ii este defavorabil. "Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, am incercat sa impunem statelor est-europene modelul nostru de dezvoltare si am facut-o prin forta. Acest lucru nu a fost corect si continua sa se intoarca impotriva" rusilor si in prezent.

"De altfel, americanii se poarta la fel, incercand sa impuna modelul lor practic intregii lumi. Si ei se indreapta spre un esec", a spus Vladimir Putin. Presedintele rus a declarat, de asemenea, joi ca Rusia nu are planuri sa creeze un imperiu si depune eforturi pentru a imbunatati cooperarea regionala in Eurasia, prin Uniunea Economica Eurasiatica din care fac parte Rusia, Kazahstan, Belarus si alte state foste sovietice. "Acesta este un proces normal si natural de integrare. Intreaga lume a ales calea integrarii", a afirmat Vladimir Putin.

Economia Rusiei si-ar putea reveni in doi ani

Presedintele rus a declarat joi ca nu se asteapta ca Occidentul sa anuleze sanctiunile impuse Rusiei, acestea fiind o strategie pentru a tine statul sub control, dar spera ca Moscova sa le foloseasca pentru a atinge un nou nivel de dezvoltare. "In legatura cu sanctiunile, am avut o discutie cu oamenii de afaceri. Le-am spus sa nu se astepte ca sanctiunile sa fie anulate in curand, pentru ca este o problema de natura politica. Aceste chestiuni sunt strategice pentru unii dintre partenerii nostri in cooperarea cu Rusia si blocarea dezvoltarii noastre", a afirmat Putin.

El a adaugat ca Rusia nu ar trebui sa fie deranjata de sanctiunile occidentale, ci ar trebui sa le foloseasca pentru a atinge un nou nivel de dezvoltare. Presedintele a mai declarat ca economia Rusiei si-ar putea reveni in decurs de doi ani, tara avand suficiente resurse pentru a depasi dificultatile cu pierderi minime. "Datorita intaririi rublei si cresterii anumitor piete si altor domenii, cred ca (recuperarea economica) s-ar putea intampla in mai putin de doi ani", a precizat el.

"Avem suficiente resurse, in primul rand resurse umane, si suntem pregatiti sa muncim. Sarcina noastra - a presedintelui, Guvernului, Bancii centrale, liderilor regionali - este sa depasim perioada dificila cu pierderi minime. Este posibil? Eu sunt sigur ca este", a declarat Vladimir Putin.

In timpul tulburarilor civile proruse din Ucraina din 2014, guvernele mai multor tari au initiat sanctiuni impotriva unor companii si a unor persoane fizice din Rusia si Ucraina considerate ca fiind implicate direct in destabilizarea situatiei din Ucraina. Au fost aprobate sanctiuni de catre Japonia, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeana, Canada, Norvegia, Australia, Elvetia si de catre alte tari si organizatii internationale.

Sanctiuni internationale impotriva Rusiei au avut loc in mai multe etape. Masurile includ inghetarea activelor si introducerea regimului de vize pentru persoanele incluse in listele speciale, precum si interdictia asupra unor companii si impunerea de sanctiuni pentru stoparea relatilor de afaceri cu persoane fizice si organizatii care sunt incluse in liste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri