"Conform ordinului (lui Putin), incepand de la ora 11.00, ora Moscovei (10.00, ora Romaniei), trupele din cadrul Districtului Militar Central si formatiunile si unitatile militare care se afla pe acest teritoriu au fost plasate in stare de alerta maxima", a anuntat ministrul rus al Apararii Serghei Soigu, citat de agentii rusesti de presa, potrivit Mediafax.

Trupele au fost plasate in stare de alerta dupa ce Vladimir Putin a ordonat exercitii militare neprogramate in perioada 21-28 iunie, a precizat Soigu. Aceasta perioada acopera perioada armistitiului ucrainean, denuntat de catre Moscova. Seful Statului Major al armatei ruse Valeri Gherasimov a precizat ca peste 65.000 de militari si peste 180 de avioane, aproximativ 60 de elicoptere si aproximativ 5.500 de unitati de echipament militar participa la exercitii.

Aceasta noua mobilizare de trupe cu baza in Ural si vestul Siberiei are loc la o zi dupa intrarea in vigoare a incetarii unilaterale a focului ordonate vineri de catre presedintele ucrainean Petro Porosenko cu scopul de a le permite rebelilor separatisti prorusi din estul tarii sa depuna armele.
Kremlinul a criticat vineri seara anuntarea acestui armistitiu, decis fara ca separatistii rusi sa fie invitati sa deschida negocieri.

Rusia reia mobilizarea militara la granita cu Ucraina

Rusia a suplimentat din nou efectivele militare la frontiera cu Ucraina, dupa ce incepuse retragerea acestora in urma cu cateva saptamani, anunta Alianta Nord-Atlantica, intr-un comunicat citat de Washington Post.

Potrivit Aliantei Nord-Atlantice, NATO a trimis mii de militari suplimentari la frontiera cu Ucraina. In urma cu cateva saptamani, Rusia incepuse retragerea efectivelor militare stationate la frontiera cu Ucraina, unde, potrivit estimarilor NATO, erau circa 40.000 de militari rusi. Confruntarile militare intre insurgenti prorusi si serviciile de securitate ucrainene continua in estul Ucrainei.

Sursa foto: Soldati rusi/Shutterstock.com