Informațiile despre contraofensiva ucraineană asupra zonelor care înconjoară Kievul a început cu mai mult de o săptămână în urmă. Până la acest moment surse independente au confirmat pentru Forbes că Armata Ucraineană este în mișcare, iar rușii din apropierea capitalei țării invadate ar putea fi într-o mare încurcătură.

În timp ce rușii fac eforturi să-și stabilizeze pozițiile, nicidecum să înainteze, o mobilizare generală din Ucraina a pus la dispoziție zeci de mii de trupe pregătite de luptă Kievului. Batalioanele ucrainene au început să se desfășoare către est, dinspre zona relativ sigură din vestul țării. În jurul zilei de 19 martie, aceste batalioane au luat contact cu inamicul în vestul Kievului.

Acesta a fost momentul în care direcția generală a războiului a început să ia o turnură. Primele zvonuri că batalioanele ucrainene au lansat o contraofensivă au fost imposibil de diferențiat de știrile propagandistice. Însă de joi s-au putut observa primele dovezi palpabile ale acestei operații, sub forma satelitiților NASA pentru detectarea focului.

Acești sateliți (Fire Information for Resource Management System – FIRMS) au înregistrat un pronunțat pattern de focuri în jurul Hostomelului și a Irpinului, chiar la vestul Kievului.

Schimburile de focuri îi avantajează pe ucraineni

Flăcările au semnalat lupte intense de-a lungul drumului care traversează cele două orașe în drumul spre capitală. O formațiune similară de flăcări a putut fi observată mai departe înspre nord, de-a lungul căilor de aprovizionare care leagă Armata Rusă de căile ferate din Belarus.

Ceea ce se distinge din jocul flăcărilor – dincolo de lupta susținută dintre batalioanele noi ale ucrainenilor și cele epuizate, ale rușilor, este avantajul pe care îl capătă ucrainenii. Aceștia au pretins deja de miercuri că ar fi eliberat orașul Makariv, aflat la 30 de kilometri la vest de Kiev.

Pe măsură ce ucrainenii se apropie de ruși dinspre vest, menținând o puternică defensivă pe linia de est, creează o centură care încercuiește chiar avangarda care, cu câteva săptămâni în urmă, amenința să încercuiască capitala Ucrainei.

Înăuntrul acestei centuri se află 10.000 de trupe rusești din armatele a 35-a și a 36-a, care sunt extrem de vulnerabile. Având în vedere că rușii rămân totodată și fără provizii de alimente și muniție, aceste trupe ar putea începe predarea în masă sau să riște anihilarea.

Timp de trei săptămâni după lansarea războiului asupra Ucrainei, forțele ruse au înaintat ferm pe cei 80 de kilometri, distanța aproximativă de la frontiera belaruso-ucraineană și până la marginile Kievului.

Principalul asediu terestru, care a reunit Armatele a 29-a, a 35-a și a 36-a la vest de Kiev, precum și armatele a doua și a 41-a de la estul capitalei ucrainene, a avut mai degrabă succes pe termen scurt. Rușii au înconjurat și asaltat orașul Cernigău, creând, totodată, un cordon incomplet și fragil în jurul Kievului, la o distanță de 10 sau mai mulți kilometri.

Acest succes a fost unul de scurtă durată. Kremlinul a plănuit o captură rapită a Kievului, urmată firesc de căderea imediată a Guvernului ucrainean, care să se petreacă în doar câteva zile. Când aceste așteptări nu s-au împlinit, au început să se vadă neajunsurile planificării forțelor ruse.

Unitățile Armatei Ruse au fost rău conduse, slab echipate și, cel mai important, neadecvat susținute. Armata rusă nu a avut suficiente camioane pentru ca batalioanele sale logistice să țină pasul cu rapiditatea forțelor de invazie.

Aceste probleme s-au înrăutățit odată ce războiul a început să se întindă pe a doua, a treia și a patra săptămnă, în timp ce dronele și lansatoarele ucrainenilor au distrus vehiculele militare rusești cu zecile.

Ceea ce a rezultat din acestea a fost oprirea încercuirii Kievului, în timp ce rușii s-au zbătut să trimită întăriri batalioanelor zdruncinate și înfometate.
„Ei nici nu mai încearcă să avanseze la acest moment”, a spus un oficial al Apărării SUA despre forțele rusești. „Mai degrabă ocupă poziții defensive”, a adăugat acesta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri