Fosta centrală nucleară de la Cernobîl, din nordul Ucrainei, a fost preluată de forțele ruse în prima zi a invaziei. Acum este din nou sub controlul Ucrainei, însă după lungi sacrificii ale angajaților. Aceștia din urmă au trebuit să apeleze inclusiv la furtul de combustibil pentru a menține generatoarele funcționale ale centralei de la Cernobîl și pentru a păstra în siguranță combustibilul nuclear uzat. Cum a început totul?

În după-amiaza zilei de 24 februarie, forțele ruse au înconjurat Cernobîlul cu tancuri și vehicule blindate, intrând în Ucraina de la granița cu Belarus, la doar aproximativ 16 km distanță, arată un amplu material realizat de jurnaliștii de la BBC.

Aproximativ 170 de gărzi naționale ucrainene care au asigurat fabrica au fost duși la subsol și ținuți captivi acolo. Apoi soldații ruși au percheziționat incinta după arme și explozibili.

Inginerilor, supraveghetorilor și altor cadre tehnice li s-a permis să continue lucrul. În următoarele două zile, au fost aduse echipe de la agenția rusă de energie atomică Rosatom.

Personalul de la Cernobîl a fost dornic să păstreze controlul asupra întreținerii centralei. Nu este o centrală electrică funcțională, dar deșeurile radioactive sunt depozitate la locul celui mai grav dezastru nuclear din lume. De la accidentul din 1986 s-au cheltuit miliarde de dolari pentru a curăța și a limita contaminarea suplimentară. Dacă condițiile de pe amplasament nu sunt monitorizate corespunzător, există un risc major de eliberare de material nuclear.

"Au vrut să știe cum este gestionată instalația. Au vrut informații despre toate procedurile, documentele și operațiunile. Mi-a fost teamă pentru că interogarea a fost constantă și uneori puternică", a declarat Oleksandr Lobada, supervizor de radioprotecție la stație.

La ultimul etaj al clădirii principale a centralei electrice se află încăperi cheie de unde se controlează amplasamentul, situate pe ambele părți ale unui pasaj lung și îngust. Unele camere erau încuiate. Când rușii nu au găsit cheile, au pătruns în camere, tăind porțiunea ușii în care era încastrat broasca.

„A trebuit să negociem constant cu ei și să încercăm din greu să nu-i jignim, astfel încât să permită personalului nostru să gestioneze instalația”, a spus inginerul Valeri Semonov.

Când alimentarea la stație a fost întreruptă timp de trei zile, Valeriy a spus că s-a grăbit să găsească combustibil pentru a menține generatorul în funcțiune, apelând chiar și la furtul unora de la ruși.

Dacă am fi pierdut puterea, ar fi putut fi catastrofal. Material radioactiv ar fi putut fi eliberat. Amploarea acestuia, vă puteți imagina foarte bine. Nu mi-a fost teamă pentru viața mea. Mi-a fost teamă de ce s-ar fi putut întâmpla dacă nu aș fi fost acolo pentru a monitoriza instalația. Mi-a fost teamă că ar fi putut fi o tragedie pentru umanitate.

Oleksandr Lobada, supervizor de radioprotecție la stație (centrala nucleară Cernobîl)

Zona din spatele centralei numită „Pădurea Roșie” este unul dintre cele mai radioactive locuri de pe pământ. Imaginile cu drone difuzate de armata ucraineană arată că soldații ruși au săpat tranșee și chiar au rămas acolo. Acest lucru a fost confirmat și BBC de către oficialii de la post. Este o dovadă a cât de puține știau soldații despre siguranța nucleară.

Energoatom, agenția de stat pentru energie nucleară a Ucrainei, a declarat că soldații ruși au fost expuși la „doze semnificative” de radiații, spect confirmat și de CNN. Chiar în afara sarcofagului care protejează reactorul nuclear avariat, soldații ruși au adunat saci de nisip în spatele cărora s-ar putea ascunde dacă ar fi fost atacați. Valeri a batjocorit acest lucru, spunând că armata ucraineană nu ar visa să tragă într-un reactor nuclear.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri