Armata ucraineană ar putea fi dotată cu tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie germane, însă nu de către guvernul de la Berlin, ci de către compania producătoare.

Anunțul a fost făcut de Armin Papperger, CEO Rheinmetall, unul dintre cei mai mari producători de armament din Europa, pentru Handelsblatt. ”Primul tanc Leopard 1 ar putea fi livrat în șase săptămâni”, a spus Papperger, care a precizat însă că este nevoie de aprobarea guvernului. În acesst sens, ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a insistat în ultimele zile asupra necesității de a trimite echipament greu Ucrainei.

Potrivit șefului Rheinmetall, compania ar putea trimite rapid Ucrainei până la 50 de blindate din acest model, varianta mai veche a tancului principal de luptă folosit acum de armata germană. Este vorba despre tancuri ”second hand”, care au fost recondiționate de uzina producătoare și care ar putea fi livrate prin intermediul subsidiarei Rheinmetall Italia.

De asemenea, Ucraina ar putea primi și 50-60 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder (foto jos) - și acestea tot la mâna a doua.

Foto: Rheinmetall

Citește și: Analiștii cred că ucrainenii au mai multe tancuri acum decât aveau la începutul războiului, ca urmare a capturării celor rusești

CEO-ul Rheinmetall a răspuns și la întrebările privind capacitatea ucrainenilor de a opera aceste echipamente, precizând că tanchiștii care au deja experiență au nevoie de numai câteva zile pentru a se familiariza cu tancurile Leopard 1. O problemă mai dificilă ar fi cea a muniției: aceasta ar putea fi cel mai ușor contractată din Brazilia.

Statistic: Comparison of military vehicles of Russia and Ukraine by type in 2022 | Statista
Find more statistics at Statista

Statele occidentale au ezitat să trimită blindate Ucrainei, însă acestea ar putea fi decisive în următoarea etapă a conflictului, arată o analiză Washington Post. Cehia a fost prima țară care a fost de acord să transfere din vechile sale tancuri sovietice, iar Boris Johnson a anunțat, cu ocazia vizitei la Kiev, că va livra 120 de vehicule blindate de patrulare Mastiff.

E greu să fii primul care trimite tancuri, dar e mult mai ușor dacă cineva sparge gheața.
Margiris Abukevicius, ministrul adjunct de externe al Lituaniei

Germania a ezitat în ultimele zile în privința livărilor de vehicule de luptă pentru infanterie Marder, motivul invocat fiind acela că are nevoie de ele pentru propria apărare. Acest argument nu ar fi însă valabil în cazul unor blindate ”second hand”. De asemenea, procesul ar fi mai simplu dacă livrarea ar fi făcută de producătorul de armament și nu de guvern.

Sursa foto: Rheinmetall

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri