Un soldat rus care a distrus în luptă în Ucraina un tanc german Leopard-2 a primit din partea unei fundaţii private o recompensă de un milion de ruble (11.842 de dolari), a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Această instituţie a publicat imagini care-l arată pe respectivul soldat, Andrei Kravţov, pe un pat de spital şi aparent cu un braţ amputat, primind o diplomă de merit din partea unui triplu campion rus la lupte greco-romane, Alexander Karelin, care îi vorbeşte în acest timp despre recompensa primită.

Această recompensă este finanţată dintr-un fond creat de oameni de afaceri ruşi, o modalitate prin care aceştia îşi arată public adeziunea faţă de campania militară declanşată împotriva Ucrainei de preşedintele Vladimir Putin în februarie 2022.

Ministerul rus al Apărării nu a precizat când şi unde soldatul a distrus tancul Leopard pentru care a fost premiat. Acelaşi minister a anunţat săptămâna trecută că de la începutul "operaţiunii militare speciale" în Ucraina a plătit bonusuri pentru mai mult de 10.000 de soldaţi ruşi care s-au remarcat prin distrugerea sau capturarea unor arme grele ale armatei ucrainene, bonusul fiind de 100.000 de ruble pentru un tanc şi de 300.000 de ruble pentru un avion.

Armata ucraineană a declanşat în urmă cu două săptămâni o contraofensivă în provinciile Doneţk şi Zaporojie, operaţiune în care a angajat în luptă de asemenea tancuri germane Leopard-2 şi alte blindate primite din partea aliaţilor occidentali. Un număr încă necunoscut de astfel de echipamente au fost distruse, iar Ministerul rus al Apărării a publicat imagini ce arată un tanc Leopard şi câteva blindate americane Bradley capturate.

Ucraina a anunțat câștiguri teritoriale în apropierea Mării Azov

La două săptămâni de la începutul mult aşteptatei contraofensive, armata ucraineană a obţinut câştiguri teritoriale modeste împotriva trupelor ruse, care în ultimele luni şi-au consolidat semnificativ poziţiile defensive, şi a revendicat marţi "succese parţiale" în înaintarea în direcţia oraşelor Melitopol şi Berdiansk ocupate de ruşi, consemnează agenţiile AFP şi Reuters.

Conform oficialilor ucraineni, bilanţul operaţiunii contraofensive până în prezent este eliberarea a circa 113 kilometri pătraţi şi a opt sate. Dar, potrivit unui corespondent militar rus citat de postul CNN, ultimul sat a cărui eliberare a fost anunţată de Kiev, satul Piatihatki, este mai degrabă o "zonă gri" necontrolată de niciuna dintre tabere, întrucât se află într-o depresiune unde trupele sunt extrem de vulnerabile atacurilor de pe înălţimile ce înconjoară satul, înălţimi controlate la nord de trupele ucrainene şi la sud de cele ruse.

Operaţiunile militare în desfăşurare sunt acoperite de o ambiguitate informaţională voită, remarcă AFP, în timp ce Kievul insistă că încă nu şi-a angajat în luptă grosul forţelor pregătite pentru contraofensiva care se concentrează pe trei axe principale în provinciile Doneţk şi Zaporojie, cu obiectivul a de atinge Marea Azov pentru a tăia coridorul terestru rus spre Crimeea şi sudul Ucrainei.

Continuă în acest timp luptele şi în alte sectoare ale frontului, precum cele din zona localităţilor Avdiivka şi Marinka din Doneţk, unde trupele ruse sunt cele aflate în ofensivă, precum şi în jurul oraşului Bahmut cucerit de mercenarii Wagner care au predat apoi controlul acolo trupele ruse, pe care acum armata ucraineană încearcă în continuare să le învăluie prin atacuri pe flancuri.

Pe de altă parte, Rusia atacă ariergarda ucraineană cu drone şi rachete, ţintind departe de linia frontului elemente ale logisticii armatei ucrainene, cum ar fi depozitele de muniţii şi combustibili.

"Cele două tabere suferă pierderi grele" şi "forţele ruse desfăşoară adesea operaţiuni defensive relativ eficace", rezumă situaţia pe front un raport al serviciilor de informaţii britanice. La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a recunoscut că "ruşii au avut timp să se pregătească" pentru defensivă şi "densitatea câmpurilor de mine este incredibilă". Aceste câmpuri de mine, precum şi armele antitanc eficiente, precum elicopterele ruseşti KA-52, au provocat deja pierderi printre tancurile, transportoarele blindate de trupe şi vehiculele de luptă ale infanteriei pe care Ucraina le-a primit din partea aliaţilor săi occidentali şi pe care mizează mult în această contraofensivă.

Imagini captate de drone ruseşti şi distribuite de reţelele de socializare arată de altfel tancuri germane Leopard şi blindate americane Bradley distruse. "În unitatea noastră, din cele zece Bradley, şase au fost distruse şi trei avariate", povesteşte pentru AFP un soldat ucrainean din Brigada a 47-a mecanizată, una din cele 12 brigăzi pe care Kievul le-a pregătit pentru contraofensivă. Totuşi, un ofiţer ucrainean a remarcat faptul că pierderile umane în rândul echipajelor ucrainene ale blindatelor occidentale distruse sunt sub cele aşteptate, ceea ce sugerează că aceste blindate au o protecţie mai bună faţă de cele de concepţie sovietică.

"În pofida rezistenţei feroce a ocupanţilor, soldaţii noştri fac tot posibilul pentru a elibera teritoriile ucrainene. Operaţiunea continuă conform planurilor", a scris marţi pe Telegram şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, contrazicând astfel relatări conform cărora armata ucraineană ar fi luat o pauză operaţională pentru reevaluarea tacticii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri