Nordicii câștigă mereu cursa fericirii. Finlanda a ocupat primul loc pentru al cincilea an consecutiv, statutul de cea mai fericită țară, urmată de Danemarca, Elveția și Islanda. Dar de ce sunt ei atât de fericiți și, mai ales, ce putem învăța și noi de la ei?

De multe ori, cauza fericirii se spune că se datorează faptului că Țările Nordice sunt alcătuite din comunități mici, omogene și mai ales bogate. Cu câțiva ani în urmă, o lucrare de cercetare a sugerat chiar că acest lucru se datorează faptului că ei sunt obligați genetic să fie mai fericiți.

Vezi aici Care sunt cele mai fericite 20 de țări din lume

Însă, conform Raportului Fericirii Mondiale (WHR), aceste teorii nu sunt corecte. Iată câțiva indicatori esențiali pe care ar trebui să îi urmărim pentru a stabili exact care este cauza fericirii lor:

1. Banii vorbesc, dar nu mereu

Da, țările nordice sunt toate relativ bogate și fericite, dar nu toate națiunile relativ bogate sunt fericite ca cele nordice. Singapore, una dintre cele mai bogate țări din lume, se află pe locul 27, în timp ce Kuweit, al cincilea cel mai bogat din lume, se află pe locul 54.

Important de precizat aici este că țările nordice sunt cunoscute pentru nivelurile lor scăzute de inegalitate a veniturilor. Cu toate acestea, cercetătorii au arătat că acest aspect nu poate fi neapărat corelat cu o satisfacție ridicată a vieții. Totuși, ceea ce au reușit să demonstreze este că, dacă inegalitatea veniturilor duce la neîncredere, atunci contribuie în mod direct la scăderea satisfacției vieții, notează Euronews.

2. Sunt oare predispuși genetic să fie fericiți?

Chiar dacă, poate, răspunsul la această întrebare este „da”, acesta ne oferă doar o treime din imaginea completă. Știința ne spune de ani de zile că genetica joacă un rol în explicarea satisfacției pe care oamenii o au legat de viețile lor. Este ceea ce experții în fericire numesc „biomarkerii” fericirii.

Sursa foto: Pexels

Cu toate acestea, studiile ne spun că 60 până la 70% din diferența de fericire dintre oameni este cauzată de factorii de mediu, așa că doar restul de 30 până la 40% este atribuită geneticii.

3. Fericirea nordicilor nu vine pentru că sunt dispuși în comunități mici și omogene

Autorii Raportului Fericirii Mondiale spun, de asemenea, că nu au reușit să indice o relație între dimensiunea populației unei țări și satisfacția vieții. Mai mult, țările nordice nu sunt tocmai omogene. Aproximativ 8% din populația finlandeză este născută în străinătate, aproximativ același procent ca în Danemarca, unde 7,5% este alcătuită din străini. Acest lucru nu este atât de diferit de țări precum Franța, unde imigranții reprezintă aproximativ 10% din populație.

Constatările din Raportul Fericirii Mondiale din 2018 au arătat că ponderea imigranților într-o țară nu are niciun efect asupra nivelului mediu de fericire al celor născuți la nivel local. Dintre cele mai fericite țări, 10 de pe listă au avut o pondere comună de imigranți, în medie de 17,2%, ceea ce reprezintă aproximativ de două ori mai mult decât media globală.

Alte analize arată că efectul diversității etnice asupra încrederii sociale devine neimportant atunci când există instituții guvernamentale de calitate. Și asta ne conduce la elementul obligatoriu din spatele fericirii nordice: încrederea.

Ce pot învăța alte țări de la nordici

Profesorul John F. Helliwell, care lucrează la studii de fericire de 25 de ani arată în ce mod pot țările să fie fericite, la fel ca nordicii.

„Răspunsul simplu este să îndeplinești la toate cele șase variabile”, glumește el, referindu-se la cei șase indicatori cheie din World Happiness Report, adică PIB pe cap de locuitor, sprijin la nivel social, speranța de viață, libertate, generozitate și corupție într-un grad cât mai mic.

„Dar acolo unde nordicii sunt cu adevărat în frunte, este în încrederea și bunăvoința, atât în ​​instituțiile lor oficiale, cât și în comportamentul lor cu semenii lor”, a mai adăugat profesorul.

Dar ce înseamnă asta în practică? Ce au nordicii și restul lumii nu?

1. Calitatea instituțiilor guvernamentale și generozitatea statului bunăstării

Acestea au un impact important și pozitiv asupra satisfacției cu viața (atât de mult, de fapt, încât Indicele de percepție a corupției poate funcționa ca un predictor legat de cine va ajunge în partea de sus sau de jos a clasamentului fericirii).

Datele arată că oamenii sunt mai mulțumiți de viața lor în țările în care există calitate la nivel instituțional. Aceasta este de obicei împărțită în calitate democratică și calitatea livrării. Acesta din urmă este cel mai strâns legat de fericirea cetățenilor, potrivit WHR: pensii bune, concedii parentale generoase, întreținere pentru bolnavi și invalizi, sănătate și educație gratuite, ajutoare solide de șomaj etc.

Instituțiile guvernamentale de calitate reușesc să reducă nivelul inegalității și asta îi face pe oameni fericiți, deoarece simt că pot avea încredere în instituțiile lor publice.

2. Încrederea este extrem de importantă

Pentru a arăta cât de importantă este încrederea într-un stat, cel mai elocvent experiment este cel al portofelului furat. Cercetătorii au întrebat oamenii dacă ei consideră că le-ar fi returnat portofelul, dacă și l-ar pierde.

Rezultatele au arătat că cei care se așteptau ca portofelul să le fie returnat au avut o evaluare a vieții cu peste un punct mai mare pe o scară de la zero la 10. Cu alte cuvinte, oamenii care au avut încredere că portofelele lor vor fi returnate s-au considerat a fi mai fericiți decât cei care nu au avut încredere.

Reader's Digest, o companie americană, a efectuat un experiment similar la nivel global în 2021. Puteți ghici care oraș „a primit” cele mai multe portofele returnate? Helsinki.

3. Valorile liberale sunt cheia: impozitarea progresivă și libertatea de a face alegeri de viață

Cercetătorii au descoperit o legătură puternică între impozitarea progresivă - o rată de impozitare care crește pe măsură ce valoarea impozabilă crește - și evaluarea oamenilor cu privire la cât de fericiți sunt.

Impozitarea progresivă duce la fericire prin bunuri publice și comune, cum ar fi îngrijirea sănătății, educația și transportul public.

Oamenii au încredere că banii vor fi folosiți și distribuiți cu înțelepciune.

În societățile cu un grad de egalitate tot mai redus, oamenii au mai multă încredere unii în alții. Iar încrederea socială contribuie la construirea unor instituții mai bune.

Să râzi și să cânți nu înseamnă neapărat fericire

Dacă te uiți la prevalența emoțiilor pozitive în diferite țări de-a lungul rapoartelor World Happiness, America Latină ocupă de obicei primul loc, dar aceste țări nici măcar nu ajung în primele 20 în clasamentul general al fericirii.

Pe de altă parte, țările nordice sunt cele mai fericite, dar nu aici oamenii raportează cele mai frecvente emoții pozitive. Modul în care oamenii din națiunile nordice se percep pe ei înșiși este destul de melancolic. Vremea nu are prea multă influență asupra fericirii tale generale
Cea mai caldă temperatură medie anuală din sud-vestul Finlandei este de 6,5 grade Celsius. Și de acolo, spre est și spre nord, temperatura medie doar scade.

Este adevărat că iernile nordice sunt lungi, întunecate și reci, iar majoritatea dintre noi asociază temperaturile mai calde și zilele însorite strălucitoare cu fericirea. Dar constatările din raport sugerează că efectul asupra scorului de fericire este destul de nesemnificativ.

Oamenii se adaptează la vreme, ceea ce înseamnă că ploile abundente, furtunile de zăpadă și temperaturile sub zero nu afectează de obicei satisfacția de viață a celor care sunt obișnuiți să trăiască în aceste circumstanțe.

Cum ne putem „molipsi” și noi cu fericirea nordicilor?

Țările nordice au reușit să intre într-un ciclu foarte virtuos, în care instituțiile eficiente și democratice sunt capabile să ofere cetățenilor securitate și siguranță, astfel încât cetățenii să aibă încredere în instituții, dar și unii în alții. Asta îi determină să voteze pentru politicieni care promit și oferă un model de bunăstare de succes.

Există, însă, câteva lucruri pe care le putem încerca și noi.

„Oamenii sunt mult, mult mai fericiți dacă simt că se află într-un mediu în care oamenii își vor păzi spatele. Și este foarte important să le spunem oamenilor asta pentru că nu reușesc să înțeleagă peste tot în lume cât de generoși sunt ceilalți oameni, ", spune profesorul Helliwell.

El spune că încrederea pe care o punem în ceilalți este de fapt mai mare decât ceea ce considerăm că este. Lipsa acestei încrederi ne face nefericiți. Sau cel puțin, nu fericiți ca nordicii.

Helliwell mai spune că unul dintre motivele pentru care oamenii subestimează bunăvoința vecinilor lor este pentru că nu aud despre asta în mass-media.

Ce altceva ne pot arăta nordicii despre câștigarea încrederii și a fericirii? Ce putem face fiecare dintre noi?

Fii un cetățean mai implicat și fă eforturi pentru instituții care servesc interesului public. Luptă pentru a proteja organismele democratice, cum ar fi o presă liberă, care ajută la împuternicirea cetățenilor și menține guvernele responsabile.

Alătură-te activităților culturale și locale pentru a dezvolta sentimentul de comunitate, încredere și coeziune socială.

Ai grijă la lucrurile bune și la ce merge bine în lume.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri