Guvernul de la Budapesta ar fi fost avertizat de Putin că rușii vor invada Ucraina și chiar i s-ar fi oferit o parte a țării, a afirmat Oleksii Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Aparăre al președintelui Ucrainei.

”Ungaria și-a declarat deschis cooperarea cu Rusia. Mai mult, Putin i-a avertizat dinainte că țara noastră va fi invadată. Dintr-un motiv sau altul, [maghiarii - n. red.] s-au gândit că pot să ia o bucată din teritoriul «lor». Așa ceva nu se va întâmplă însă niciodată și o să vedem care vor fi consecințele după terminarea războiului”, a spus Danilov, citat de Ukrinform (agenția oficială de presă ucraineană).

În replică, Zoltán Kovács, secretar de stat în guvernul Ungariei pentru comunicare și relații internaționale, a respins afirmațiile ucrainene drept ”fake news” și ”minciuni”. Kovács a dat de înțeles că oficialii de la Kiev ar fi nemulțumiți de decizia guvernului maghiar de a nu permite ca transporturi de arme letale să tranziteze teritoriul țării.

Transcarpatia, teritoriul ucrainean unde trăiește o minoritate maghiară

Bucata de teritoriu la care s-a referit oficialul de la Kiev este Transcarpatia, regiunea vecină cu Maramureșul. Până în 1918, aceasta a făcut parte din Regatul Ungariei , apoi a trecut la Cehoslovacia interbelică. În 1938, când această țară a fost dezmembrată de Hitler, Ungaria a anexat partea de sud a Transcarpatiei.

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, întreaga regiune a trecut la Ucraina sovietică.

Potrivit celui mai recent recensământ (din 2001), peste 80% din populația regiunii vorbește ucraineana, 12,5% (peste 150.000 de persoane), maghiara iar 2,6% - româna.

Украинские Карпаты

Tensiunile dintre Ucraina și Ungaria pe tema Transcarpatiei

În ultimii ani, situația etnicilor maghiari din Transcarpatia a fost un motiv de tensiuni între cele două țări, mai ales după adoptarea legii privind folosirea obligatorie a limbii ucrainene. Viktor Orban a cerut dublă cetățenie și autonomie pentru etnicii maghiari din regiune și, prin fundații, a trimis comunităților și asociațiilor din zonă cel puțin 115 milioane de euro în ultimul deceniu, estimează Radio Europa Liberă.

Citeste si:
Benzinăriile MOL din Ungaria introduc o limită de 50 de litri pe zi
Benzinăriile MOL din Ungaria...

În 2015, între cele două țări s-au aprins tensiunile după ce János Lázár, pe atunci mâna dreaptă a lui Orban și șef peste serviciile de informații, a vorbit în Parlament despre acțiunile spionilor Ungariei în țara vecină și mai ales în Transcarpatia. El a spus că soarta minoritarilor maghiari din regiune a devenit o problemă serioasă, în care serviciile se implică, și că Ucraina face tot posibilul pentru a împiedica aceste operațiuni.

Viktor Orbán 2022

Citește și: Ungaria se plânge că sancțiunile occidentale anti-ruse o vor afecta și pe ea

În aceeași perioadă, Orban a găsit și un aliat local: Laszlo Brenzovics, liderul Asociației Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ). Anchetat de serviciile ucrainene pentru activități separatiste, Brenzovics s-a refugiat în cele din urmă la Budapesta.

Citeste si:
Klaus Iohannis: Toate obiectivele României la Summitul NATO au fost...
Noi declarații susținute de...

De asemenea, potrivit lui Viaceaslav Volodin, președintele Dumei de stat a Rusiei, parlamentul de la Budapesta ar fi propus în trecut legislativului de la Moscova o colaborare pentru ”protejarea drepturilor minorităților din Ucraina”, scrie TASS. Ungaria a negat că ar fi existat că ar fi formulat un astfel de proiect.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri