Un elicopter militar rus a intrat în spaţiul aerian al Finlandei, la mai puțin de o lună de la un incident similar.

Conform unui purtător de cuvânt al ministerului apărării de la Helsinki, "aparatul era un elicopter Mi-17, iar adâncimea presupusei încălcări a fost de 4-5 km", scrie Agerpres.

Este a doua oară în ultima lună când Finlanda anunţă intrarea unei aeronave ruse în spaţiul aerian finlandez, în contextul tensionat legat de războiul din Ucraina. În 8 aprilie, un avion de transport al armatei ruse a fost implicat într-o încălcare similară a frontierei.

În Finlanda au loc în prezent pregătiri pentru depunerea cererii de aderare la NATO, considerată foarte probabilă. Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, urmează să îşi facă publică în 12 mai poziţia personală privind aderarea ţării la NATO, însă - notează agenţia - opinia publică şi parlamentarii finlandezi susţin deja puternic renunţarea la neutralitate. Potrivit presei locale, decizia guvernului de la Helsinki ar putea fi luată în următoarele zile.

Citește și: Rusia amenință Suedia și Finlanda cu ”consecințe”, în cazul în care vor adera la NATO

Mai mulţi experţi au avertizat că sunt de aşteptat acte de intimidare din partea Rusiei, atât faţă de Finlanda, cât şi faţă de Suedia, care ar putea de asemenea să ceară aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, arată AFP. La începutul lui martie, patru avioane de luptă ruseşti au intrat în spaţiul aerian suedez în apropierea insulei Gotland din Marea Baltică, iar vineri seara, un avion de recunoaştere rusesc a încălcat frontiera aeriană în apropierea unei baze navale din sudul Suediei.

Statistic: To what extent does Russia’s stance on Ukraine pose a large threat to Finland in these areas? | Statista
Find more statistics at Statista

Analiştii consideră că sunt probabile şi alte acţiuni ostile, mai dificil de atribuit, cum ar fi atacurile informatice, însă nu se aşteaptă la o confruntare militară directă.

Sursa foto: DVIDS/Photo by Capt. Robert Leese

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri