Cei doi jurnaliști români reținuți de forțele de securitate transnistriene au fost eliberați, în urma demersurilor Ministerului Afacerilor Externe al României și autorităților Republicii Moldova.

Doi jurnaliști români, prezenți în interes profesional în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu au mai putut fi contactați de către redacție cu o zi în urmă, aceștia fiind - așa cum s-a aflat ulterior - reținuți de forțele de securitate ale așa-ziselor "autorități" transnistrene, potrivit MAE.

Ca urmare a dispoziției ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, Ambasada României la Chișinău a întreprins în regim de urgență demersuri pe multiple canale, inclusiv pe lângă autoritățile competente ale Republicii Moldova și Misiunea în Republica Moldova a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, fiind obținută, după doar câteva ore, eliberarea celor doi jurnaliști. Aceștia au fost însoțiți, în condiții de securitate, spre capitala Chișinău, unde se află în siguranță, urmând să se întoarcă în România în perioada următoare.

MAE informează că Centrala MAE și misiunea diplomatică română de la Chișinău nu au fost informate în prealabil despre intenția celor doi jurnaliști de a se deplasa în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în condițiile în care, recent, așa-zisele "autorități" transnistrene au impus o interdicție de intrare a jurnaliștilor străini în teritoriul controlat de acestea, la care se adaugă contextul recentelor incidente înregistrate, în circumstanțe încă neclare, în această regiune.

MAE adresează mulțumiri deosebite autorităților Republicii Moldova și celorlalte autorități române implicate pentru acțiunea promptă și eficientă care, alături de demersurile MAE, prin Ambasada României la Chișinău, au condus la eliberarea celor doi jurnaliști români.

Cu acest prilej, MAE adresează rugămintea jurnaliștilor interesați să se deplaseze în regiunea transnistreană a Republicii Moldova să contacteze MAE în prealabil și să evite deplasarea în perioada următoare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri