Rusia va fi probabil permanent exclusă de pe piaţa globală a energiei după ce europenii nu vor mai fi dependenţi de petrolul şi gazul rusesc, ceea ce va reprezenta un impuls pentru rivalii din SUA şi Australia, spun directori ai giganților energiei Chevron şi Woodside Petroleum, potrivit Agerpres.

Meg O'Neill, directorul producătorului de gaze şi petrol Woodside din Australia, susţine că va mai dura până când europenii nu vor mai fi dependenţi de petrolul şi gazul rusesc, dar odată ce vor reuşi nu vor reveni la combustibilii din Rusia.

Australia ar putea juca un rol cheie

"După Al Doilea Război Mondial, europenii nu au crezut niciodată că va mai fi război în Europa. Cred că ceea ce s-a întâmplat i-a şocat şi cred că nu se vor mai amăgi în privinţa achiziţiilor de energie din Rusia, în viitor", a apreciat O'Neill. Oficialul a adăugat că sunt "multe discuţii privind ritmul în care are loc tranziţia", dar "rezolvarea de către UE este destul de fermă".

Citește și: Germania acuză Rusia că folosește exporturile de energie ca o armă

Producătorii de gaze naturale lichefiate (GNL) din Australia se vor confrunta cu o cerere ridicată din partea statelor din estul Asiei, în urma ajustării lanţurilor globale de aprovizionare la interdicţiile aplicate Rusiei, a declarat şeful Woodside. Oficialul susţine că ar fi mai uşor să fie realocat cărbunele şi petrolul decât GNL către diferite pieţe, ca răspuns la tensiunile geopolitice, gazele naturale lichefiate fiind mai dificil de transportat pe distanţe lungi.

Australian oil and gas facilities map-en

Aceasta înseamnă că gazele naturale lichefiate din Australia nu vor înlocui gazele ruseşti în Europa. În schimb, producătorii de GNL situaţi mai aproape de Europa, inclusiv Qatar şi SUA, vor redirecţiona gaze în regiune din Asia, astfel încât cererea din Asia pentru gazele naturale lichefiate din Australia va creşte.

Statistic: Primary energy consumption worldwide in 2020, by country (in exajoules) | Statista
Find more statistics at Statista;

Rusia poate reveni doar dacă Putin se răzgândește rapid

Kory Judd, director de operaţiuni în Australia al companiei americane de gaze şi petrol Chevron, susţine că singurul mod în care Rusiei i s-ar putea permite să revină în sistemul energetic global ar fi dacă Putin "se răzgândeşte rapid".

"Există un pic de tranziţie morală care ar trebui să aibă loc. Nu ar fi în domeniul energiei, ar fi în cel social, deoarece oamenii recunosc natura destructivă a conflictului. Şi cred că dacă vor fi acţiuni responsabile şi o schimbare de strategie, ar putea exista o reintegrare", a declarat Judd, sugerând, totuşi, că este puţin probabilă o astfel de evoluţie.

Russian crude and oil product exports, Jan 2020-Dec 2021

Două blocuri energetice decuplate unul de altul

Michael Shoebridge, director în cadrul Australian Strategic Policy Institute, a afirmat că au apărut două blocuri energetice "decuplate": pe de o parte China şi Rusia, de cealaltă parte, Europa, America de Nord şi democraţiile din zona Indo-Pacifică.

"Decuplarea este reală şi creşte. Decuplării dintre China şi SUA i se alătură acum decuplarea UE de China şi ne confruntăm cu o provocare strategică comună din partea Rusiei şi a Chinei, care unifică actorii din Europa cu cei zona Indo-Pacifică", a explicat oficialul.

World energy mix

"Această decuplare a început în domeniul tehnologiei de vârf, dar acum se extinde. Cred că se va extinde şi la decuplarea energetică". Aceasta înseamnă că ţările vor avea rapid nevoie să construiască noi lanţuri de aprovizionare, care să excludă puterile ostile, a adăugat Shoebridge.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri