Trupele ucrainene vor încerca să ţină linia frontului pe poziţii avantajoase lor în faţa trupelor ruse în zona oraşului Lisiceansk, în încercarea de a câştiga astfel timp până când le vor sosi noi arme occidentale şi vor reuşi să ridice fortificaţii, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Armata rusă adună în acest timp forţe pentru a încerca să încercuiască oraşul Lisiceansk, ultima redută a armatei ucrainene în Lugansk. Trupele ruse au capturat de cealaltă parte a râului Siverski Doneţ oraşul geamăn Severodoneţk după săptămâni de lupte, dar le va fi mai greu să cucerească şi Lisiceanskul, aflat pe un teren mai înalt, însă este dificil de spus cât timp vor reuşi trupele ucrainene să reziste acolo.

"Ce fac ruşii? Ei pur şi simplu bombardează de la distanţă poziţiile (ucrainene) zile, săptămâni şi luni la rând. Cât timp va putea rezista (Lisiceanskul)? Asta ţine mai puţin de rezistenţa soldaţilor şi mai mult de rezistenţa betonului. Şi anume, cât vor rezista fortificaţiile", explică Gaidai.

Însă ruşii "nu vor obţine nimic în câteva zile (la Lisiceansk), contrar a ceea ce spun ei", asigură guvernatorul ucrainean. "Geografia (Lisiceanskului) este dificilă. Este un oraş foarte etajat. Are o zonă (rezidenţială) privată, cu blocuri cu nouă niveluri, sunt pante, zone joase şi apoi înalte", remarcă guvernatorul ucrainean.

Populaţia oraşului de dinainte de război era de circa 100.000 de locuitori. În pofida apelurilor repetate ale autorităţilor de a părăsi localitatea, circa 15.000 de persoane au rămas la Lisiceansk.

"Misiunea noastră este să ţinem pe loc inamicul cât mai mult posibil şi să-i provocăm cât mai multe pierderi. Atât timp cât armata rusă rămâne într-un loc, timpul lucrează de partea noastră. Vom primi arme din Occident", explică Gaidai tactica armatei ucrainene.

Întrebat dacă armele şi muniţiile deja primite din Occident au vreun efect asupra evoluţiei conflictului, el a răspuns că acestea "ajută", dar cantităţile primite sunt departe de necesarul armatei ucrainene.

"Dacă vom pierde Lisiceanskul, din păcate vom putea spune că regiunea Lugansk este pierdută (...). Dar va fi o bătălie pierdută, nu războiul", conchide Serghei Gaidai.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri