7 Iulie 2022

De ce amenință politicienii ruși că vor lua Alaska înapoi de la americani. Ideea ar fi fost inventată de propaganda sovietică



Viaceslav Volodin, președintele camerei inferioare a parlamentului rus, a amenințat că țara sa ar putea revendica Alaska, în replică la sancțiunile americane. Ce se află însă în spatele acestei idei cel puțin bizare?

”America să nu uite că există Alaska”, a spus Volodin, în ședința Dumei de Stat, potrivit Moscow Times. ”Când încearcă să pună mâna pe resursele noastre de peste hotare, să se gândească de două ori, fiindcă și noi avem ceva luat înapoi”.

Volodin a reaminti că vicepreședintele Dumei, Piotr Tolstoi (stră-stră-nepotul lui Lev Tolstoi) a propus organizarea unui referendum în Alaska privind revenirea acesteia la Rusia, după modelul din Crimeea.

Rusia (practic, imperiul țarist), a vândut Alaska Statelor Unite în 1867, pentru 7,2 milioane de dolari. Însă conceptul de ”lume rusească” care a devenit ideologia oficială a Kremlinului, este folosit în acest context de politicienii de la Moscova.

Alaska, parte din ”lumea rusească”

El a fost elaborat de diverși ideologi naționaliști - dintre care cel mai cunoscut este Aleksandr Dugin - la sfârșitul anilor '90, și preluat apoi în discursul oficial. Conceptul de ”Lume rusească” (”Ruskii mir”) susține că limitele intereselor legitime ale Rusiei nu ar fi granițele țării, ci practic s-ar extinde oriunde există o minoritate de ”vorbitori de limbă rusă”. Acest lucru implică și că forțele Kremlinului pot interveni dacă într-un alt stat minoritatea rusofonă poate fi considerată oprimată - de pildă, în Transnistria.

Istoricii americani estimează că în Alaska nu au trăit niciodată mai mult de 550-600 de ruși în perioada când se supunea țarilor. Însă propagandiștii Kremlinului susțin că populația locală s-a ”rusificat” în mod voluntar și că erau cel puțin 10.000 de ruși.

Ideea că în Alaska există o minoritate rusească ”americanizată forțat” datează dinaintea invadării Ucrainei. De pildă, anul trecut un politolog rus sugera că vânzarea regiunii este nulă, deoarece SUA nu au respectat drepturile rusofonilor din Alaska, care au fost discriminați. Astfel de revendicări apar constant în discursul naționalist rusesc (de pildă, în cel al lui Vladimir Jirinovski), iar acum și în cel ”ruscist”.

Istoricul Andrei Znamenski consideră că originile acestor revendicări sunt chiar mai vechi, datând din timpul Războiului Rece, când erau folosite de regimul sovietic pentru a întreține propaganda anti-americană.

”Mass-media patriotică susține că în Alaska, cultura rusă nu doar că era dominantă, dar a supraviețuit până azi, ceea ce e pur și simplu neadevărat”, spune Znamesnki. Dugin însuși a afirmat că termenii vânzării ar trebui repuși în discuție, iar alți autori patriotici, ca Serghei Kremlev, spun chiar că aceasta a fost produsul unei ”conspirații iudeo-masonice”.

La nivelul culturii pop, Lyube, despre care se spune că ar fi formația preferată a lui Putin - dovadă faptul că liderul trupei a fost decorat și a ajuns în Duma de Stat - are un hit cu versuri precum ”America, nu o să îți facem nimic, doar dă-ne înapoi Alaska, iubitul nostru pământ strămoșesc”.



Citeste si