UPDATE: Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, în urma atacului în care a fost împușcat în timpul unui discurs eletoral, anunță postul național de televiziune japonez, citat de BBC.

Shinzo Abe, în vârstă de 67 de ani, care rămâne cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a fost împușcat în timpul eveniment electoral la Nara.

Suspectul atacator - despre care se spune că este un bărbat în vârstă de 40 de ani - a fost prins la fața locului și arestat.

Shinzo Abe a murit în spitalul unde primea tratament medical, în apropierea atacului din Nara, a declarat un înalt oficial al Partidului Liberal Democrat, relatează postul public NHK.

Știrea inițială

Premierul nipon Fumio Kishida a declarat vineri că Shinzo Abe, predecesorul său în acest post, se află "în stare foarte gravă" după ce a fost împuşcat în timp ce susţinea un discurs la un eveniment electoral la Nara (vest), transmite AFP, citată de Agerpres.

"Este un act barbar în plină campanie electorală, care este fundamentul democraţiei, iar aceasta este absolut impardonabil", a afirmat Kishida, care a spus că se roagă pentru supravieţuirea lui Abe, fostul său mentor politic şi în mandatul căruia a deţinut portofoliul de ministru al afacerilor externe, din 2012 şi până în 2017.

Potrivit dpa, Kishida a condamnat atacul "în cei mai duri termeni" şi şi-a întrerupt campania electorală în prefectura Yamagata (nord), întorcându-se cu elicopterul la reşedinţa sa oficială din Tokyo.

Potrivit presei, Abe a fost împuşcat, în plină stradă, de un fost membru al forţelor de apărare japoneze, fostul premier fiind atins de două gloanţe.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de susţinere pentru fostul premier japonez Shinzo Abe, aflat în stare critică după ce a fost împuşcat, şeful statului condamnând "cu tărie" acest atac.

"Condamn cu tărie împuşcarea fostului premier japonez Abe Shinzo. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt, în aceste momente foarte dificile, alături de el, familia sa şi poporul japonez", a scris Iohannis, pe Twitter.

Shinzo Abe a fost premierul Japoniei cu cel mai îndelungat mandat, din 2012 până în 2020, când a demisionat, din motive de boală, dar şi-a menţinut o prezenţă puternică pe scena politică, între principalele sale obiective numărându-se întărirea apărării Japoniei şi amendarea Constituţiei pentru a permite participarea ţării la misiuni militare în străinătate, potrivit Agerpres.

Airo Hino, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Waseda, a calificat atacul de vineri drept unul fără precedent în Japonia, potrivit Reuters. De regulă, politicienii niponi de rang înalt sunt însoţiţi de agenţi de securitate înarmaţi, dar se apropie frecvent de public, mai ales în cursul campaniilor electorale.

În 2007, primarul din Nagasaki a fost împuşcat mortal de un gangster din Yakuza, iar în 1960 şeful Partidului Socialist nipon a fost asasinat în timpul unui discurs de un tânăr de dreapta înarmat cu o sabie de samurai.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri