Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că un asemenea război nu trebuie pornit niciodată, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Putin a făcut aceste comentarii într-o scrisoare către participanţii la conferinţa ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT), la peste cinci luni de la declanşarea războiului din Ucraina.

"Plecăm de la faptul că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că acesta nu trebuie niciodată dezlănţuit, şi suntem pentru securitate egală şi indivizibilă pentru toţi membrii comunităţii mondiale", afirmă liderul de la Kremlin.

Preocuparea internaţională privind riscul confruntării nucleare a crescut de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie. Într-un discurs de la acea vreme, Putin a făcut referire la arsenalul nuclear al Rusiei şi a avertizat orice posibile puteri externe ostile să se abţină de la orice tentativă de a interveni.

"Oricine încearcă să ne obstrucţioneze ar trebui să ştie că răspunsul Rusiei va fi imediat. Şi asta va duce la consecinţe cu care nu v-aţi întâlnit niciodată în istoria voastră", a spus el.

Câteva zile mai târziu, el a ordonat ca forţele nucleare ale Rusiei să fie plasate în stare de alertă.

Războiul din Ucraina a ridicat tensiunile geopolitice la un nivel fără precedent din 1962, de la criza rachetelor din Cuba.

Atât politicienii din Rusia, cât şi cei din SUA, au vorbit public despre riscul unui al treilea război mondial. Directorul CIA, William Burns, a declarat în aprilie că date fiind eşecurile suferite de Rusia în Ucraina, "nimeni nu poate să nu trateze serios ameninţarea reprezentată de o potenţială recurgere la arme nucleare tactice".

Rusia, a cărei doctrină militară permite utilizarea armelor nucleare în eventualitatea unei ameninţări existenţiale la adresa statului rus. a acuzat Occidentul că duce un "război prin intermediari" împotriva sa, înarmând Ucraina şi impunând sancţiuni Moscovei.

Șeful ONU: Umanitatea este la ”o neînțelegere distanță de distrugerea nucleară”

Umanitatea nu este decât la "o neînţelegere" sau "o eroare de judecată" de "distrugerea nucleară", a avertizat secretarul general al ONU, estimând că un astfel de "pericol nuclear nu a mai existat de la apogeul Războiului Rece".

"Am fost extraordinar de norocoşi până în prezent. Dar şansa nu este o strategie, nici un scut pentru a împiedica tensiunile geopolitice să degenereze în conflict nuclear", a declarat Antonio Guterres în deschiderea unei conferinţe a celor 191 de ţări semnatare a Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT).

"Astăzi, umanitatea este la o neînţelegere, o eroare de judecată de distrugerea nucleară", a spus el, făcând apel la construirea unei lumi "debarasate de arme nucleare".

După ce a fost amânată de mai multe ori din 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, cea de a 10-a conferinţă de examinare a NPT, tratat internaţional în vigoare în 1970 care are drept scop împiedicarea proliferării armelor nucleare, se desfăşoară până la 26 august la sediul ONU din New York.

Această reuniune este "o oportunitate de întărire a acestui tratat şi de a-l adecva cu lumea de astăzi", a declarat Antonio Guterres, exprimându-şi speranţa privind o reafirmare a neutilizării armei nucleare, dar şi pentru "noi angajamente" pentru reducerea arsenalului.

"Eliminarea armelor nucleare este singura garanţie că ele nu vor fi niciodată utilizate", a mai adăugat el, precizând că se va deplasa în câteva zile la Hiroshima pentru comemorarea victimelor bombardamentului.

"Peste 13.000 de arme nucleare sunt stocate în arsenale din întreaga lume. Într-un moment în care riscurile proliferării cresc şi barierele pentru prevenirea acestei escaladări slăbesc", a subliniat el, evocând "crizele" din Orientul Mijlociu, din Peninsula Coreea şi invadarea Ucrainei de către Rusia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri