Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dat asigurări că Rusia nu va folosi arme nucleare în războiul din Ucraina. Specialiștii se îndoiesc însă de valoarea unor astfel de declarații.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că Rusia nu intenţionează să utilizeze arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei, potrivit Agepres. "Nimeni nu se gândeşte să (le) utilizeze... nici măcar la ideea de a utiliza o armă nucleară", a spus oficialul într-un interviu pentru Serviciul Public de Radiodifuziune (PBS) al SUA.

"Nu avem nicio îndoială că toate obiectivele operaţiunii noastre militare speciale în Ucraina vor fi îndeplinite. Nu avem nicio îndoială în legătură cu aceasta", a afirmat Peskov. "Însă orice rezultat al operaţiunii, nu este, desigur, un motiv pentru a utiliza arma nucleară", a adăugat el. "Avem un concept de securitate care stipulează foarte clar că doar atunci când există o ameninţare la adresa statului în ţara noastră putem utiliza şi chiar vom utiliza arme nucleare pentru a elimina ameninţarea", a explicat Peskov.

"Haideţi să nu amestecăm lucrurile, adică existenţa statului şi operaţiunea militară specială în Ucraina. Una nu are nimic de-a face cu cealaltă", a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Statistic: Are you concerned that Russia could use nuclear weapons against Ukraine, Poland or other NATO countries? | Statista
Find more statistics at Statista;

De ce nu cred specialiștii în declarațiile oficialilor ruși

Într-un interviu pentru wall-street.ro, Cosmin Popa, istoric și specialist în spațiul rusesc, a explicat însă că ”strategia de descurajare nucleară” a Rusiei este o declarație de principii care poate să fie ușor încălcată dacă interesele Kremlinului sunt în joc. Situația actuală ar putea împinge Rusia la un atac nuclear, dacă astfel poziția de negociere a lui Putin s-ar îmbunătăți, în condițiile în care operațiunile militare din Ucraina stagnează.

”Mi se pare perfect posibilă folosirea oricărui tip de armament de distrugere în masă cu scopul creării unor poziții politice de negociere pentru Putin. Dar cred că această strategie este cel puțin la fel de periculoasă pentru Putin cum este și pentru cei pe care vrea să o aplice”, a explicat Cosmin Popa.

Și generalul în retragere Wesley Clark, comandant al forțelor NATO în Europa între 1997 și 2000, a vorbit recent la CNN despre posibilitatea ca Putin să ia decizia de a folosi arme nucleare. ”Dacă crede că ar putea descuraja și dezbina NATO, ar putea folosi arme nucleare tactice, de putere mică, probabil nu în Ucraina, ci în Polonia. Asta se simulează de obicei în exercițiile militare rusești”, a explicat Clark.

Sursa foto: Ministerul rus al Apărării

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri