Agenția Spațială Europeană (ESA) a început discuțiile cu SpaceX, compania lui Elon Musk, în urma cărora, Europa ar putea utiliza temporar rachetele sale, notează CNBC. Acest lucru vine după ce conflictul din Ucraina a blocat accesul occidental la rachetele rusești.

SpaceX a apărut ca un concurent cheie al companiei europene Arianespace pentru a acoperi un gol temporar, alături de Japonia și India.

„Aș spune că sunt două opțiuni și jumătate pe care le discutăm. Una este SpaceX, care este clară. O altă variantă este, posibil, Japonia”, a declarat directorul general al ESA, Josef Aschbacher, pentru Reuters.

„Japonia așteaptă zborul inaugural al rachetei sale de ultimă generație. O altă opțiune ar putea fi India. SpaceX aș spune că este cea mai operațională dintre acestea și, cu siguranță, una dintre opțiunile de rezervă pe care le avem în vedere”, a adăugat el într-un interviu.

Sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei au creat o serie de avantaje pentru SpaceX, care a atras clienții ce au rupt legăturile cu industria spațială de la Moscova.

Citiți și: Elon Musk reconsideră posibilitatea de a cumpăra Twitter. Ce condiție pune miliardarul.

Este Europa prea dependentă de Rusia?

Aschbacher consideră că războiul din Ucraina a demonstrat că strategia de cooperare a Europei cu Rusia nu mai poate funcționa, nici în ceea ce privește domeniul spațial.

„Acesta a fost semnalul de alarmă că am fost prea dependenți de Rusia. Trebuie să ne consolidăm cu adevărat capacitatea și independența europeană.”

Cu toate acestea, el a minimizat perspectiva ca Rusia să își respecte angajamentul de a se retrage de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Iuri Borisov, directorul general la Agenției Spațiale Ruse, a declarat luna trecută că Rusia se va retrage din ISS "după 2024".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri