Premierul belgian Alexander de Croo a declarat, referindu-se la preţurile ridicate la energie şi la incertitudinea legată de securitatea aprovizionării energetice, că Europa riscă să se confrunte de acum înainte cu cinci până la zece ''ierni dificile'', consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres.

''Următoarele cinci până la zece ierni vor fi dificile. Evoluţia situaţiei este foarte grea în toată Europa. Unele sectoare se vor confrunta cu dificultăţi grave din cauza acestor preţuri mari la energie'', a avertizat premierul belgian în timpul unei vizite la o societate portuară din localitatea Zeebruges.

El a asigurat că guvernul său urmăreşte îndeaproape situaţia, dar a atras atenţia că trebuie ''să fim sinceri''.

''Lunile următoare vor fi dificile, iernile următoare vor fi dificile. Trebuie să trecem prin asta, să sperăm la ce este mai bine pregătindu-ne pentru ce este mai rău. Şi chiar dacă în final situaţia va fi mai bună decât am prevăzut, tot va fi bine să ne fi pregătit'', a mai spus premierul Alexander de Croo.

O analiză wall-street.ro arăta că iarna viitoare va aduce la scumpirea gazelor naturale pe întregul continent.

Europa se pregătește pentru ceea ce probabil va fi cea mai friguroasă iarnă – în case, chiar dacă poate nu și afară. Și asta deoarece în sezonul rece 2022-2023 vom avea atât o criză a energiei, cât și o explozie a prețurilor acesteia.

Pentru români, lucrurile par destul de simple. Plafonarea introdusă în aprilie anul acesta ar trebui să țină până la sfârșitul lui martie 2023, astfel că la gaze, consumatorii casnici nu vor plăti mai mult de 0,31 lei/kWh (dar, foarte probabil, nici mai puțin). Chiar și așa, este aproape dublu față de prețul mediu înregistrat înainte de criza energiei. Comparativ cu prețul din iarna 2021-2022, însă, ar putea fi apropiat (pentru cei care nu au avut contracte avantajoase șo au plătit oricum la prețul maxim atunci, care era similar cu cel de acum) sau dublu, pentru cei care au avut contracte avantajoase, sub 0,15 lei/kWh.

Germanii vor plăti de șase ori mai mult pentru gaze la iarnă

Germania, cel mai mare consumator din UE, a anunțat că va impune de la 1 octombrie o taxă menită să ajute companiile de utilităţi să acopere costul înlocuirii livrărilor de gaze din Rusia.

Astfel, se estimează că încălzirea unei locuințe de 50mp va costa aproape 200 de euro pe lună, față de circa 35 de euro înainte de scumpirea gazelor. Iar pentru o locuință de 92 mp (suprafața medie în Germania), factura va ajunge la 367 de euro pe lună sau peste 4.400 pe an. Practic, prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește de 6 ori.

De asemenea, analiza wall-street.ro, mai arăta creșteri de prețuri și în Italia, Spania și Franța, în timp ce Polonia se îndreaptă către gărbune pentru a contracara scumpirea gazelor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri