O rachetă a companiei Blue Origin, deținută de al doilea cel mai bogat om al planetei, Jeff Bezos, a eșuat la aproximativ un minut după lansare, într-o misiune ce urma să ducă în orbită Pământului mai multe echipamente de cercetare, relatează BusinessInsider.

Racheta New Shepard a fost lansată de la baza Blue Origin West Texas, iar la aproape un minut de zbor, totul părea în regulă, dar la nici 9.000 de metri altitudine, când racheta depășise 600 de km/h se poate vedea încep să apară probleme.

O defecțiune apărută în timpul zborului la racheta care propulsa capsula cu echipamente către spațiu a determinat declanșarea măsurilor de siguranță ale capsulei, care s-a separat imediat. După cum puteți vedea în clipul de mai jos (începând de la 1h:20m:30s – n.r.) motorul capsulei a continuat să o propulseze cât mai departe de rachetă, după care a început coborârea.

VIDEO – Lansarea eșuată a rachetei New Shepard – Blue Origin

La scurt timp, au fost eliberate seturile de parașute, care au ajutat la reducerea vitezei de coborâre, iar capsula a aterizat în siguranță la sol.

Cei de la Blue Origin au anunțat pe Twitter că a existat o „defecțiune a booster-ului”, declanșând sistemele de siguranță. Capsula „s-a separat cu succes” de rachetă, a adăugat compania.

A fost primul incident major pentru compania de zboruri spațiale a miliardarului Jeff Bezos de când a lansat serviciile comerciale în 2021.

Administrația Federală a Aviației (FAA) a anunțat că investighează incidentul, pe care l-a catalogat preliminar drept un „accident”.

Citește și: Jeff Bezos crede că oamenii se vor naște în spațiu, apoi vor veni pe Pământ în vizită

„Capsula a aterizat în siguranță, iar boosterul a ajuns în zona de siguranță desemnată. Nu au fost raportate răniri sau daune proprietății publice”, au mai anunțat oficialii FAA.

„Înainte ca vehiculul New Shepard să poată reveni la zbor, FAA va stabili dacă vreun sistem, proces sau procedură legată de accident a afectat siguranța publică. Aceasta este o procedură standard pentru toate investigațiile accidentale”, au adăugat reprezentanții FAA.

Astfel, capsula care l-a dus în spațiu pe actorul William Shatner, cunoscut pentru rolul Căpitanului James T. Kirk din seria Star Trek, va rămâne la sol până la încheierea investigațiilor.

Sursa foto: Captură video / YouTube - Blue Origin

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri