Alexander Lukașenko, președintele Belarusului a fost din nou vizibil în spațiul public prin prisma unor serii de declarații controversate, în contextul războiului declanțat de Rusia în Ucraina. Aliatul lui Vladimir Putin a transmis că după invadarea Ucrainei, ar putea urma cea a Moldovei, a statelor baltice, a Poloniei sau chiar a României. Cum a reacționat Ministerul român al Afacerilor Externe?

„America este singura țară care beneficiază de pe urma a ceea ce se întâmplă aici: poate să îi arate Europei care este locul ei și să elimine rivalii dintr-o singură mișcare. Astăzi este Ucraina, mâine pot fi Moldova, statele baltice, Polonia, sau chiar România (...) Cum se va termina? Este prima data de la sfârșitul Războiului Rece când umanitatea se află pe punctul de a începe un conflict nuclear. În toată nebunia, va trebui să dovedim maturitatea noastră ca națiune, pregătirea de a răspunde ca un singur organism provocărilor geopolitice ale secolului XXI, a precizat Alexander Lukașenko, președintele Belarusului.

Reacția MAE: România este un stat membru NATO și beneficiază de securitate

Ca urmare a acestor declarații ale liderului belarus, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu l-a convocat la sediul MAE pe însărcinatul cu afaceri al Belarus în România. Redăm mai jos poziția integrală a MAE, transmisă printr-un comunicat de presă:

„Ca urmare a declarațiilor făcute de liderul belarus Aleksandr Lukașenko la un eveniment public în cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menționat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica următoarele elemente de poziție:

Astfel, partea română respinge ferm astfel de afirmații inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Totodată, MAE reamintește că România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri