Șantajul energetic al Kremlinului devine mai tot presant pentru Republica Moldova, care încearcă să se mențină neutră sau chiar binevoitoare față de Kiev în războiul din Ucraina. Cum țara a fost până acum practic complet dependentă de gazele rusești, Gazprom a început să închidă robinetul.

Ministrul moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că Gazprom a confirmat livrarea a doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, adică 51% din volumele contractate. Din acest volum, 2,3 milioane vor ajunge în Transnistria (o reducere de peste 40% față de luna octombrie), iar restul în Moldova, a precizat oficialul.

În plus, Energocom (compania de electricitate și gaze a statului moldovean) a cumpărat de pe piață 27 milioane de metri cubi de gaze, astfel că rezerva strategică a ajuns la 127 de milioane de metri cubi.

Șantaj energetic peste Nistru

Chișinăul livrează gaze naturale practic gratuit Tiraspolului, deoarece centrala pe gaze care furnizează două treimi din electricitatea folosită de Moldova se află în Transnistria, la Cuciurgan. Cum însă ambele maluri ale Nistrului împart aceleași gaze rusești, dacă moldovenii alocă mai multe gaze centralei de la Cuciurgan pentru a produce curent, riscă să rămână în frig într-o zi rece. Iar dacă alocă mai puține, riscă să rămână pe întuneric.

Mai mult, Tiraspolul a anunțat că va prioritiza consumatorii casnici și livrarea energiei electrice pe ”piața internă”. Mai simplus spus, nu va folosi gazele pentru a produce decât o cantitate redusă de electricitate, care nu va fi livrată neapărat Moldovei.

Deși Gazprom acuză plăți restante, Moldova a achitat de fapt factura pentru gazele rusești, inclusiv un avans pentru octombrie. Pentru a reduce dependența de centrala de Cuciurgan, Chișinăul a apelat inițial la ucraineni, iar după ce rușii au atacat sistemul energetic al acestora, a început să achiziționeze energie din România. Practic, producătorii români de energie sunt, în acest moment, obligați să vândă curent Moldovei la un preț extrem de mic față de cele practicate la noi. Problema e însă că există o limită a capacității transfrontaliere alocate.

Cum poate România să ajute Moldova cu gaze naturale

Potrivit oficialilor de la București, putem să livrăm Republicii Moldova cel mult 5 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Aceasta e capacitatea maximă a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Într-o zi friguroasă de iarnă, acest volum nu va acoperi decât jumătate din necesarul țării vecine. De altfel, achizițiile de gaze anunțate de Andrei Spînu sunt, cel mai probabil, din țara noastră, deși datele Transgaz nu indică încă niciun export pe la Ungheni.

Citește și: O rachetă rusească doborâtă de ucraineni a lovit Republica Moldova

Alternativa este importul prin conducta Trans-Balcanică, care momentan e practic nefolosită, deși ar putea aduce gaz din Turcia sau Grecia. Prin acest gazoduct ar putea veni cam 4 milioane de metri cubi – dar asta numai dacă Moldova ar semna contracte în acest sens.

Sursa foto: Gazprom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri