Restaurantele de tip fast-food din Franța nu vor mai putea folosi în curând recipiente, farfurii, pahare și vesela de unică folosință pentru clienții care mănâncă în restaurant, măsură ce are ca scop reducerea deșeurilor și încurajarea reciclarii, scrie France24.

Restaurantele se pregătesc de luni de zile să pună în aplicare o regulă care intră în vigoare de la 1 ianuarie, care pentru mulți a răsturnat modelele de afaceri bazate pe ambalaje și ustensile de unică folosință, atât pentru cei care mănâncă în restaurant, cât și pentru cei care iau mâncarea la pachet.

Cele aproximativ 30.000 de magazine fast-food din Franța servesc șase miliarde de mese pe an, generând aproximativ 180.000 de tone de deșeuri.

„Este o măsură emblematică care, dacă este implementată în mod corespunzător, va face o diferență foarte concretă pentru oameni – cu siguranță merge în direcția corectă”, a spus Moira Tourneur de la non-profit Zero Waste France.

Însă legea a atras critici din partea Alianței Europene pentru Ambalaje de Hârtie (EPPA), care susține că majoritatea containerelor de unică folosință sunt fabricate din resurse regenerabile și au o rată de reciclare de 82% în Uniunea Europeană.

De asemenea, EPPA subliniază că fabricarea și spălarea articolelor durabile consumă mai multă energie și apă, ceea ce contravine ideii de a proteja mediul înconjurător.

Restaurantele au observat, de asemenea, că clienții iau adesea cu ei pahare reutilizabile după masă sau ajung să arunce farfurii și tacâmuri la gunoi în loc să le returneze.

După câteva luni de testare, lanțul de sandvișuri Subway a constatat că trebuie să depună un „efort de conștientizare a publicului” cu operatorii de franciză, care includeau afișe noi pentru a informa clienții să refolosească vesela, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.

La un McDonald's din suburbia pariziană Levallois-Perret, managerul Maria Varela a spus că trebuie să aibă un angajat suplimentar pentru spălarea vaselor și și mai mulți angajați care să le explice clienților că farfuriile, cuțitele și furculițele nu trebuie acum aruncate la gunoi.

Foto: clupean / imgur.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri